Sağlıknet2 İle İlgili Kasım Ayında Muayenehanelere Gönderilen Yazılar Hk. Bilgilendirme Ve Dilekçe Örneği


  • Kasım 26, 2013
  • 3368

Sağlık Net.2 Güncel Durum

Hastalara ait, TC numarası, kimlik ve adres bilgileri dahil olmak üzere her türlü sağlık verisinin, herhangi bir elemeden geçirilmeden, herhangi bir koruma ve denetim önlemi almadan merkezi olarak depolanmasına imkan veren Sağlık Net-2 isimli bilgisayar programı, uygulanmaya başlandığından bu yana itirazların ve tartışmaların bir parçası oldu/oluyor.

Sistem uzun zamandır uygulanmakta olduğu halde, ilk kez, 2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren 663 sayılı KHK ile; “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”’nin 47. Maddesi ile Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının, BÜTÜN kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti alanların, aldıkları sağlık hizmetinin gereği olarak ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna vermek zorunda oldukları kişisel bilgileri ve bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla toplamaya, işlemeye ve PAYLAŞMAYA yetkili” olduğu düzenlendi.    

Anayasa Mahkemesi 14 Şubat 2013 tarihinde, “Sağlık.Net 2” uygulamasının dayanağı olarak gösterilen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 47. Maddesinde yer alan; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların her türlü sağlık verisini toplama, işleme, paylaşma, kamu ve özel ilgili bütün kişilerden bu bilgileri isteme yetkilerini içeren ilk üç fıkrasını,  iptal ettiğini açıkladı. Gerekçeli karar 25 Haziran günlü Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna rağmen özellikle nisan ve temmuz ayları arasında muayenehaneler, poliklinikler, diyaliz merkezleri, laboratuarlar başta olmak üzere ağırlıkla hekimler tarafından işletilen sağlık kuruluşları, bu bilgisayar sistemine “entegre olmaya”, (Türkçeye çevirirsek) para verip satın almaya davet edildi!!!

Yaz ayları “Sağlık Net sistemine neden veri göndermediğiniz tespit edilmiş olup, yazılı gerekçeniz açıklayınız” yazılarının gölgesinde geçti.

Hukuk Büromuz tarafından hazırlanan itiraz dilekçelerinde, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen bu talepte nasıl bulunulduğunu anlayamadığımızı belirterek, “hukuki dayanağın ne olduğunu” sormuştuk. http://www.istabip.org.tr/icerik/itosagliknet2dilekce.pdf)

Bir takım cevaplar verildi ama ortada tatmin edici bir cevap bulunmuyordu. Bu nedenle düzenlemenin “hukuki dayanağı” için ilk fırsatta “yeni” bir düzenleme yapıldı.

İlk torba yasa organizasyonunda 47. Madde, aynen/eski haliyle karşımıza çıktı. 2 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un  73. maddesi ile 663 sayılı KHK’nin 47. Maddesinin (iptal edilen) birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları değiştirildi

47 nci madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, mevzuatla kendilerine verilen görevleri, e-devlet uygulamalarına uygun olarak daha etkin ve daha hızlı biçimde yerine getirebilmek için, bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından; sağlık hizmeti alanların, aldıkları sağlık hizmetinin gereği olarak ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna vermek zorunda oldukları kişisel bilgileri ve bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla toplamaya, işlemeye ve paylaşmaya yetkilidir.

(2) Bakanlık ve bağlı kuruluşları işlediği kişisel sağlık verilerini ilgili üçüncü kişiler ve kamu kurum ve kuruluşları ile ancak bu kişi ve kurumların bu verilere erişebileceği hususunda kanunen yetkili olması hâlinde görevlerini yapmalarına yetecek derecede paylaşabilir.

(3) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, mevzuatla kendilerine verilen görevleri yerine getirebilmek için gereken bilgileri, kamu ve özel ilgili bütün kişi ve kuruluşlardan istemeye yetkilidir. İlgili kişi ve kuruluşlar istenilen bilgileri vermekle yükümlüdür.”

6495 sayılı Kanun, Anamuhalefet Partisi tarafından 27 Eylül 2013 günü Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. 

Ancak geride bıraktığımız hafta İlçe Sağlık Müdürlükleri kanalıyla hekimlere, 2013 yılı Temmuz ayına ait Sağlık-Net sistemine veri göndermeme gerekçeniz nedir? Yazılı olarak…tarihine kadar iletiniz, içerikli yazılar gönderilmeye başlanmıştır!!!!!!

Temmuz tarihinde zaten yürürlükte olmayan 47. Madde düzenlemesinin herhangi bir yaptırım öngörmediğini, yineleyelim. Buna rağmen benzer içerikteki yazılara muhatap olan hekimler için Hukuk Büromuz tarafından hazırlanan “açıklama” dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır.

22.11.2013
İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu



Açıklama dilekçesi için tıklayınız

İlgili yazılar için tıklayınız
http://www.istabip.org.tr/index.php/hukuk/guncel-hukuk/3134-salk-net2-tarihcesi-hukuka-aykrlklarla-dolu-suerec-hakknda-ksa-bir-hatrlatma.html

http://www.istabip.org.tr/icerik/saliknet2yururluluk.pdf

http://www.istabip.org.tr/icerik/itosagliknet2dilekce.pdf

http://www.istabip.org.tr/index.php/hukuk/guncel-hukuk/2730-salk-net2-dayanak-lgili-hukuki-duezenlemelernak-veveya.html

http://www.istabip.org.tr/index.php/hukuk/guncel-hukuk/2734-25-soruda-salknet-2-sistemi.html


Bu HABERİ Paylaş!