Dr. Hayrettin DALOKAY Anısına Düzenlenen “3. TIP HUKUKU GÜNLERİ” İstanbul’da Gerçekleştirildi
- Eylül 30, 2013
- 3547
Adli tıp uzmanı Dr. Hayretttin DALOKAY’ın (1919-1988) ülkemizde adli belge incelemeciliği ve adli balistik biliminin gelişmesinde katkıları büyük olmuştur. Aynı zamanda Türkiye’de Adli Tıbbın ilk dergisi olan Adli Tıbbi Ekspertiz’i 1955’den itibaren başlayarak uzun süreli olarak yayınlanmasını sağlamıştır. Adli Tıp Uzmanları Derneği(ATUD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tıp Hukuku Günleri’nin; bu kez ölümünden 25 yıl sonra Dr. Hayrettin DALOKAY’ın anısına düzenlenmiş olması son derece anlamlıdır.
Düzenleme Kurulu Başkanlığını Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail BİRİNCİOĞLU’nun yaptığı bu yılki toplantıda ATUD dışında; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Adli Tıp Kurumu, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu ve Adli Belge İnceleme Derneği destekleyici/katılımcı kurumlar olarak yer almıştır.
Toplantının ilk gününde İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü’nde “Adli Belge İncelemeleri” konulu bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Toplantının ikinci gününde ise, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumunda önce Dr. Hayrettin DALOKAY’ı anma toplantısı yapılmış; Prof. Dr. Sermet KOÇ “Dr. Hayrettin DALOKAY’ın Adli Bilimlere ve Tıbba Katkıları Nelerdir?” başlıklı bir sunumda bulunmuştur. Dr. Hayrettin DALOKAY’ın oğlu Av. Mustafa DALOKAY ve Uz. Psikolog Güray AKIN kendisiyle olan anılarını anlatırken salonda duygusal anlar yaşanmıştır. Daha sonra, oturum başkanlığını Prof. Dr. Gürsel ÇETİN’in yaptığı “Adli Belge İncelemeleri” konulu panelde Doç. Dr. Rıza YILMAZ “Adli belge incelemeciliğinin dünyada ve Türkiye’deki tarihsel gelişimi”, Uz. Psikolog Güray AKIN “Dr. Hayrettin DALOKAY sonrası dönemde örneklerle adli belge incelemeleri, yöntemler, sorunlar”, Doç. Dr. İsmail BİRİNCİOĞLU “Günümüzde adli belge incelemelerinde durum”, Av. Turgay DEMİRCİ “Adli belge incelemelerinin hukuksal boyutu” ve Yrd. Doç. Dr. Ömer KURTAŞ ise “Adli belge incelemelerinin geleceği, yaşanan sorunlara çözüm önerileri” başlıklı konuşmalar yapmışlardır. Adli tıp ve adli bilimler alanlarına emek veren değerlerin unutulmaması gerektiğini, bu tarz bilimsel programlı anma toplantıları geleneğinin devam etmesi gerektiğini vurgulanmıştır.