Dr. Ersin Arslan Davasına TTB’nin Müdahilliği Kabul Edildi, Sağlık Bakanlığı’nınki Reddedildi


  • Ekim 18, 2012
  • 2125

Dr. Ersin Arslan’ın 17 Nisan 2012 tarihinde Gaziantep’te çalıştığı hastanede bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürmesine ilişkin davanın ilk duruşması 17.10.2012 Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyeleri ve Türkiye tabip odaları temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. TBMM Sağlık Çalışanlarına Şiddet Araştırma Komisyonu Üyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da katıldığı basın açıklaması Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Savaş Gürsoy’un konuşmasıyla başladı. Dr. Gürsoy, yaptığı konuşmada, hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve baskının meclisteki milletvekillerinin boynunda olduğunu ve bir an önce yasal düzenleme istediklerini ifade etti.

Ardından, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan hazırlanan basın açıklamasını okudu.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan açıklamaya kendisine bağlı bir devlet hastanesinde öldürülen hekimin duruşmasına katılmayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı kınayarak başladı.
Açıklamada, Dr. Ersin Arslan’ın ölümüne kadar görmezden gelinen sağlık alanındaki şiddetin, bu ölümün gerçekleşmesinin ardından Hükümetçe görünür hale geldiğini belirten Dr. İlhan, buna rağmen tablonun hala karanlık olduğunu söyledi.  Hastanelere kamera konmasının, beyaz kod uygulamasının,  genelgeler yayınlanmasının şiddetin önlenmesi için yeterli olmadığını ifade eden Dr. Beyazıt İlhan, şiddetin ancak, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hastayı müşteriye dönüştüren, emeği sömüren programlardan vazgeçip hizmetin en uygun koşullarda verilmesinin sağlanması ile önlenebileceğinin altını çizdi.

Açıklama sonrasında söz alan TBMM Sağlık Çalışanlarına Şiddet Araştırma Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise:  "Komisyonu kurduktan sonra ilk dinlediğimiz kişi Sağlık Bakanlığı müsteşarıydı. Ben o sunumu birçok yere gönderdim. İbret dolu... Sağlıkta şiddet konusunda ne yapacaklarını, nasıl polisiye tedbirler alacaklarını anlatıyorlar. Bunu sunan da bir hekim. Sağlıkta şiddeti yok etmenin yolu öncelikle şiddetin nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Şiddetin sebeplerini hekimde veya sağlık çalışanlarında aramak gaflettir, aptallıktır, geri zekâlılıktır" dedi.

Duruşma sonunda avukatların sanığın yaş tespiti talebi kabul edilerek sanığın tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilmesine karar verildi. Davada Türk Tabipleri Birliği avukatlarının hekimler adına davada müdahil olması kabul edilirken  Sağlık Bakanlığı'nın müdahilliği reddedildi. Arıca Türk Toraks Derneği de müdahil olarak davada bulunacak.

Dava diğer tanıkların dinlenmesi için 8 Ocak 2013 tarihine ertelendi.

 


Bu HABERİ Paylaş!