Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Sağlık Bakanlığı İle Yapılan İşbirliğinden Mutlu Değil


  • Eylül 11, 2011
  • 6236

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kiralık olarak bulunduğu Altunizade’deki Hastanesinden depreme dayanıksız olması gerekçesi ile çıkarılarak Sağlık Bakanlığı’nın Pendik’teki hastanesine 2010 yılı sonbaharında taşınmıştır. Marmara Üniversitesinin Maltepe/Başıbüyük’teki kendi hastanesi ise 18 yıldır halen bitirilmeyi beklemektedir. Bu taşınma ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ve Sağlık Bakanlığı işbirliği başlamıştır. Bu işbirliği 8 Şubat 2011 de yayınlanan  “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşları ile Üniversitelerin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımına ve İş Birliğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve 4 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan “İstanbul Valiliği ve Marmara Üniversitesi arasında Sağlık Bakanlığına ait Sağlık Tesisinin Birlikte Kullanımı ve İşbirliği Protokolü” çerçevesinde yürütülmektedir. Bu işbirliğinde Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Sağlık Bakanlığı tarafından işletilmesi, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin ise üniversite öğretim üyeleri tarafından yapılması öngörülmektedir. Protokol, öğretim üyelerinin tüm özlük haklarının üniversite mevzuatına göre yürütüleceğini belirtmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından taşınma öncesi verilen sözler tutulmamakta ve protokola uyulmamaktadır. Taşınma öncesi modern bir hastane sözü verilmesine rağmen halen ameliyathane, radyoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi gibi hastanenin birçok bölümü eski Marmara Üniversitesi Hastanesinden taşınan cihazlar ile yürütülmeye çalışılmakta veya hiç faaliyet göstermemektedir. Hastane için alınması gereken tıbbi cihazların ihaleleri aradan geçen yaklaşık bir yılda yapılmamış durumdadır. Tıbbi sarf malzeme alımları yeterli miktarda yapılmamış olduğundan ameliyathaneler ve ve servisler eksik ve niteliksiz malzeme ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Hemşire ve personel kadrolarındaki eksiklikler nedeni ile servisler ve ameliyathaneler tam kapasite ile çalışamamaktadır. Bu aksaklıklara rağmen öğretim üyeleri, asistanlar ve diğer sağlık personeli özverili çalışmalarını sürdürmekte ve hastanenin poliklinikte bakılan hasta sayıları ve ameliyat sayıları artmakta, acil servis hizmet vermeye devam etmektedir.

Bir Üniversite Hastanesinin en önemli görevi eğitim ve araştırma iken Sağlık Bakanlığı bu hastaneyi bir hizmet hastanesi olarak görmekte ve buna zorlamaktadır. Artan iş yükü ve uygulanan performans sistemi tüm eğitim hastanelerinde olduğu gibi eğitimi ve sağlık hizmetinin niteliğini olumsuz olarak etkilemektedir.

Döner sermaye üniversiteye bağlı iken araştırma fonuna aktarılan para uzun süredir aktarılamadığı için araştırma fonu üniversitenin hiç bir bilimsel faaliyetini destekleyememekte, asistan tezleri için bile destek sağlayamamaktadır. Yapılan protokolde araştırma fonunun desteklenmesi konusunda anlaşılmasına rağmen bakanlık bu konuda yeterli duyarlılığı sergilememektedir. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar öğretim üyelerini olumsuz etkilemekte ve çalışma motivasyonlarını her geçen gün düşürmektedir.

Protokol, öğretim üyelerinin tüm özlük haklarının üniversite mevzuatına göre yürütüleceğini belirtmesine rağmen bakanlık bu maddeyi de görmemeyi tercih etmektedir. Tam gün yasasını bakanlık kurallarına göre uygulamaya çalışması yargı tarafından engellenmiş ve öğretim üyelerinin mesai sonrası çalışmalarının önünü açmıştır. Aynı şekilde döner sermaye/performans ödemelerinin de üniversite mevzuatına göre değil de bakanlık mevzuatına göre yapılması konusundaki diretmesini sürdürmekte ve anlaşmazlığı yargı kararı olmadan çözmeye yanaşmamaktadır.

Sağlık Bakanı basınla her buluşmasında Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin çok mutlu olduğunu ve tüm üniversitelere aynı modelin uygulanmasının gerekli ve uygun olduğunu vurgulamaktadır. Biz aşağıda imzası bulunan Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri ise “Hayır Sayın Bakan, bizler bu işbirliğinden mutlu değiliz” diyoruz ve bir an önce kendi Üniversite Hastanemize geçme arzusunda olduğumuzu belirtiyoruz.

MARMARA UNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN BİR GRUP


Bu HABERİ Paylaş!