Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki Direnişe Kitle Örgütleri Eylemle Destek Verdi


  • Temmuz 20, 2011
  • 3539

Dev Sağlık-İş üyesi Güllü Hanoğlu’nun işten çıkarılmasına karşı başlattığı direniş 8. gününde. Hanoğlu’na destek olmak için Dev Sağlık-İş tarafından yapılan eyleme demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve partilerden destek geldi

Sekiz yıldır çalıştığı Taksim İlkyardım Hastanesi’nde taşeron şirket tarafından dayatılan taahhütnameyi imzalamadığı için işten çıkarılan Güllü Hanoğlu’nun direnişine destek büyüyor. Dev Sağlık-İş’in çağrısıyla bir araya gelen örgütler Güllü Hanoğlu’na destek eylemi düzenledi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Yöneticisi Dr. Hüseyin Demirdüzen ve Dr. Osman Öztürk, TMMOB İKK adına Tores Dinçöz, Halkevleri üyeleri, KESK Şubeler Platformu dönem yürütmesi, Eğitim-Sen şube başkanları, Tekstil Sen, SES Şişli şube başkanı ve yöneticileri, Sine-Sen Başkanı Zafer Ayden, TKP ve CHP il yöneticileri eyleme katılanlar arasındaydı.

Güllü’nün yanındayız, taşerona başkaldırıyoruz
Saat 12.15’te Taksim tramvay durağında bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve partiler buradan direnişin olduğu Taksim İlkyardım Hastanesi’ne yürüdüler. Yürüyüş boyunca “Taşeron işçiyiz örgütlüyüz güçlüyüz”, “Susma haykır taşerona başkaldır” sloganları atıldı.

Yürüyüş kolu hastane önünde hastane personelinden oluşan kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Burada Güllü Hanoğlu bir basın açıklaması yaparak direnişini anlattı. Hanoğlu’na yakınları da destek verdi.

“Güllü’nün bu hastanede kalmasını istiyorum”
Güllü Hanoğlu sözlerine “İnsan ihaleyle çalıştırılamaz” diyerek başladı. “Düşük ücretli çalıştırma” ve “sosyal hak mahrumiyeti sözleşmesi”ni imzalamadığı için işten çıkarıldığını söyleyen Hanoğlu, buna karşı başlattığı direnişin 8. gününde olduğunu ve asla kendini yalnız hissetmediğini belirtti.

“Herkes bilsin ki biz insanca yaşama hakkımıza yapılan bütün baskılara karşı sonuna kadar direneceğiz ve kazanacağız” diyen Hanoğlu’na direnişi için ilginç bir katkı geldi. Basın açıklamasının okunmasından sonra Güllü Hanoğlu’nun yanına gelen şalvarlı bir kadın hasta megafonu eline alarak, “Güllü’yü 2 senedir tanıyoruz biz. Buraya geldiğimizde hiç yabancılık çekmedik, bize her zaman çok yardımcı oldu. Güllü’nün bu hastanede kalmasını istiyorum” dedi.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir konuşma yaparak taşerona karşı verdikleri mücadeleyi anlattı ve hükümetin kıdem tazminatını kaldırma girişimini, Toplu İş Sözleşmelerinde (TİS) takındığı tutumu eleştirdi.

‘Siz, çocuklarınızın bu belgeyi imzalamasını kabul eder miydiniz?’
Çerkezoğlu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “İnsanlık dışı o taahhütnameyi imzalamadığı için işten çıkarılan Güllü arkadaşımızın yanındayız ve tüm taşeron işçileri adına burada direniyoruz. Güllü Hanoğlu’na imzalatılmak istenen bu taahhütname bizlerden ne istiyor?

“‘Ben yıllardır bu hastanede çalışıyorum ve bu hastanedeki tüm haklarımdan vazgeçiyorum, hatta ilerde herhangi bir hak elde edersem bunu yasal faizi ile birlikte taşeron şirkete geri ödemeyi taahhüt ediyorum’ dememizi istiyor.

“Buradan soruyoruz sağlık bakanına, siz çocuklarınızın böyle bir belgeyi imzalamalarını kabul eder miydiniz?”

Güvence çadırdan geçiyor
Çerkezoğlu konuşmasına işçinin hakkı olan kıdem tazminatlarının gaspını ve kamuda yapılan TİS’i eleştirerek devam etti. Çerkezoğlu; “Kıdem tazminatı tartışmaları taşerondan ve güvencesiz çalıştırmadan ayrı olarak yapılamaz. Kıdem tazminatının tartışılacağı yer bu çadırın kendisidir. Bu ülkeyi yönetenler kıdem tazminatından, dün imzalanan TİS görüşmelerinden önce kayıt dışını ortadan kaldıracak, en büyük işveren olan devlette taşeron çalıştırmayı ortadan kaldıracak. Bunu da önce Güllü arkadaşımızın işini geri vererek, Samsun’da yıllık izin talep ettikleri için işten çıkarılan 5 taşeron sağlık işçisinin işlerini geri vererek gösterecek. Sonra kıdem tazminatını tartışacak” dedi.

Direnişe destek
Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Yöneticisi Dr. Hüseyin Demirdizen direnişi selamlayarak konuşmasına başladı. Demirdizen, hükümet eden kişilerle aynı gündemi paylaştıklarını ama hükümetin yöneliminin farklı olduğunu belitti ve “Bu yaz çok sıcak geçecek” dedi. “Haziran ayı sadece iklim sıcaklığı ile değil çalışanların, yoksulun ve iş bulma umudunu kaybedenlerin mücadeleleriyle daha da sıcaklaşacak” diyen Demirdizen’den sonra SES Şişli şube sekreteri Aziz Çelik bir konuşma yaptı. Çelik, “sağlık bir ekip hizmetidir doktoru hemşiresi ve destek personeli ile birlikte yapılır. Bu gün uygulanan sağlıkta dönüşüm programıyla bu ekip bölünmeye çalışılmaktadır. Ama bunu beceremeyecekler” dedi.

Konuşmalardan sonra eylem sona ererken direnişin Güllü ablası herkesi direniş çadırına davet ederek çay ikram etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!