Onur'larına Sahip Çıktılar!


  • Mayıs 31, 2011
  • 2031

Sanayiden kaynaklanan kirlilik ve kanser vakalarıyla gündemden düşmeyen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde yaptığı araştırmalara dayanarak 'Bebeklerde ve anne sütünde ağır metaller saptadığını' açıklaması üzerine ardından kendisine "Şarlatan" dediği öne sürülen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'ndan şikayetçi olan Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'nun açtığı davanın ilk duruşması yapıldı. 'Basın yoluyla hakaret' iddiasıyla 3 yıl hapsi istenen Başkan Karaosmanoğlu ilk duruşmaya gelmezken, Onur Hamzaoğlu'na Adliye binası önünde yurdun birçok üniversitesinden gelen öğretim görevlileri, çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar, Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası destek verdi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, kanser vakaları ve kanserden ölümlerin dünya ortalamalarının çok üzerine çıktığı, sanayi ile konut alanlarının iç içe girdiği Dilovası'nda yaklaşık 7 yıldır araştırma yaparken, araştırma sonuçlarının bir bölümünü daha önce TBMM bünyesinde oluşturulan ve 12 milletvekilinden oluşan 'Dilovası Araştırma Komisyonu'na da veren Onur Hamzaoğlu, geçen aylarda yaptığı açıklamada bu ilçede yeni doğmuş bebeklerin kakalarında ve anne sütünde normalde olmaması gereken ağır metaller bulunduğunu söylemişti. Onur Hamzaoğlu'nun bu açıklamasına tepki gösteren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Karaosmanoğlu, hem yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, hem de AKP'nin gerçekleştirdiği bir toplantıda Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu için, "Sadece adı profesör. şov yapıyor. Onun yaptığına şarlatanlık denir" sözleri yerel gazetelerde yeraldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca Prof.Dr. Hamzaoğlu hakkında, elinde tatmin edici bulgu olmadan halkı galeyana getirici açıklama yaptığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık da, hakkında dava açılabilmesi için Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nden bu araştırmalarla ilgili inceleme yapılarak görüş istemişti.

Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu da Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hakkında, kendisine 'Şarlatan' diyerek basın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Savcılık da başvuruyu kabul ederek dava açtı.

Kocaeli Adliyesi'nde 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine başlanan davanın ilk duruşması öncesi, Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'na yurdun çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim üyesi ve bilim insanları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşundan destek geldi. Yaklaşık 200 kişilik grup adliye önünde 'Onurumuzu Savunuyoruz' yazılı pankart açtı.

Yapılan konuşmalarda Prof.Dr. Hamzaoğlu'nun baskı altına alınmak istendiği, bu tür araştırmaları yapmak açıklamanın da bilimadamlarının asli görevi olduğu, sorumluluk sahibi bir bilim insanı olarak bu bilgiyi kamuoyuna açıkladığı vurgulandı.

Duruşmada Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'nun savunmasını 5 avukat üstlenirken, ilk duruşmaya Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu mazeret bildirerek katılmadı. Dava, kimlik tesbiti ve bu açıklamaları haber yapan 2 yerel gazetecinin dinlenmesi ardından, adli tatil de dikkate alınarak 15 Eylül 2011 tarihine ertelendi. "Basın yoluyla hakaret" iddiasıyla dava açılan Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hakkında bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AKADEMİK ÖZGÜRLÜK VE TOPLUMSAL SORUMLULUKLAR FORUMU YAPILDI

Duruşma sona erdikten sonra adliye önünde Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'nu alkışlarla karşılayan grup sonrasında Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi’nde “Akademik Özgürlük ve Toplumsal Sorumluluklar” konulu bir forum gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı forumda Onur Hamzaoğlu Destekçileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na yapılan sindirme ve izole etme çabalarının karşılık bulamayacağı, bilime ve üniversite özerkliğine yapılan saldırıların örgütlü mücadele ile geri püskürtüleceği ortak söylem oldu.


Bu HABERİ Paylaş!