Hastanemizi Tecrit Ettirmeyeceğiz


  • Mayıs 18, 2011
  • 2785

Türkiye’de cüzzam hastalığının tedavi edildiği tek sağlık merkezi olan İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi işlevsizleştiriliyor. 

Daha önce kar etmediği gerekçesiyle kapatılan ancak mahkemenin sağlıkta kar olmaz gerekçesiyle kararı iptal etmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tüm doktorları çekti ve yerine yeni doktor ataması yapmadı. Böylelikle Prof. Dr. Türkan Saylan’ ın uzun yılların emeği ile hayata geçirdiği İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi fiili olarak hizmet veremez hale geldi.

Gelen hastaların kapısından döndüğü hastane önünde bugün (18.05.2011) yani Prof. Dr. Türkan Saylan’ ın ikinci ölüm yıldönümünde İstanbul Tabip Odası, SES Bakırköy Şubesi ve Cüzzamla Savaş Derneği ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Lale Tırtıl, SES Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu, SES Bakırköy Şube Başkanı Hıdır Doğan ve Cüzzamla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Erdoğan katıldı. Açıklamaya ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve Eğitim Sen Şube Yöneticileri de destek verdi.
Açıklama Lepra Hastanesi çalışanları olarak Prof. Dr. Türkan Saylan’a yazdıkları mektubun okunmasıyla başladı. Mektubu çalışanlar adına Hemşire Leyla Koç okudu. Sevgili Türkan Hocam diye başlayan mektupta bin bir emekle kurduğu ve yaşattığı Lepra Hastanesi’nin başına gelenler anlatıldı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören’ in söz aldığı açıklamada Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bıraktığı çok büyük miras olan Lepra Hastanesi önünde Türkan Saylan’ın kazandırdıklarını konuşmamız gerekirken onun kuruduğu bu hastaneyi nasıl kurtarabileceğimizi konuşmak acı verici bir durumdur dedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın parçası olan bu kapatma hareketinin hiçbir insanlık anlayışına sığmadığını, Türk Tıbbı için büyük bir kayıp olduğunu ve bu durumun tarihe kara bir leke olarak kazınacağını belirtti.

SES Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu da Lepra Hastanesi’nin kapatılmaya çalışılmasının asıl gerekçesi olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel anlayışı olan sağlığın rant alanı haline getirilme çabası olduğuna işaret etti. Dr. Erdolu konuşmasının sonunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a hitaben “13 Mart’ta, 4–5 Nisan’da, 19–20 Nisan’da yüzünüzü bize dönmüş olsaydınız bizi görürdünüz. Biz gücümüzü biliyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Cüzzamla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Erdoğan ise “Biz sağlığa bütüncül baktık. Lepralı hastalarımıza sosyal ve maddi anlamda destek olmaya çalıştık. 30 yıldır verilen uğraşların sonunda gerçek sonuca ulaşmadan Lepra Hastanesi kapatılamaz” diyerek bu mücadelenin her şeye rağmen süreceğini belirtti.

Hazırlanan ortak basın açıklaması ise SES Bakırköy Şube Başkanı Hıdır Doğan tarafından okundu. Açıklamada kuruma yönelik mobbing olduğuna dikkat çekildi. Kâğıt üzerinde varlığı süren bir kuruma hekim atanmamasının mobbingin temel unsurlarından birisi olan "işlevsizleştirme/işsizleştirme" olduğu belirtildi. Mahkeme kararından sonra kendi hastanelerine geri dönmeyi tercih eden hemşirelerin işlerinin başında olmalarına rağmen işlerini yapamamalarıyla ve mevcut sistem gereği verilmesi gereken döner sermaye paylarının ödenmemesiyle mobbinge ait tüm adımların tamamlandığı belirtildi.

Açıklama sonunda söz alan ve Lepra Hastanesi’nde tedavi gören bir hasta ise Cumhurbaşkanı’na seslenerek “Her istediğinizi yaptınız bari hastanemizi bırakın. Burayı kapatırsanız biz nereye gideceğiz” diyerek isyan etti.

Basın Açıklaması Metni İçin Tıklayınız.

Prof. Dr. Türkan Saylan’a yazılan mektup için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!