Aile Hekimlerine Ek Mesai Uygulaması


  • Nisan 29, 2011
  • 4200

Değerli Meslektaşlarımız,
Bu gün(29.04.2011) mesai saati bitimine doğru, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü,Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün emriyle ‘Eksik aşılı ve aşısız bebeklerin aşılanması’  amacıyla Aile Sağlığı Merkezlerinin(ASM) hafta sonu açık kalacağını bildiren Fax (elektronik mesajla) emrini ASM lere göndermiştir.Meslektaşlarımızın odamıza ilettiği bu bilgiyle beraber hafta sonu çalışmaya zorlandıkları için mağdur edildikleri şeklinde yapılan şikayetler üzerine Hukuk Büromuz,Aile Hekimlerinin hafta sonu çalıştırılmalarını ilişkin mevcut mevzuat göre bir değerlendirme hazırlamıştır.

1-    Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 10. Maddesinin 2. Fıkrasında,
“(2) Mesai saatleri ve günleri, çalışma yerinin şartları da dikkate alınmak suretiyle çalıştığı bölgedeki kişilerin ihtiyaçlarına uygun olarak aile hekimi tarafından belirlenir ve müdürlükçe onaylanır. Çalışma saatleri içerisinde poliklinik gün ve saatleri ayrıca belirtilir. Yapılacak ev ziyaretleri ve gezici/yerinde sağlık hizmetleri çalışma süresine dahil edilir. Çalışılan günler ve saatler aile sağlığı merkezinin görünür bir yerine asılarak kişilerin bilgilenmesi sağlanır.” düzenlemesi,
3. Fıkrasında “(3) Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları deprem, sel felaketi ve salgın gibi olağanüstü durumlarda çalışma saatlerine bağlı kalınmaksızın çalıştırılabilirler.” düzenlemesi yer almaktadır.
2- Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde de “Çalışma saatleri” başlıklı 9. Maddede;
(1)    Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, görevlerini haftalık çalışma süresi kırk saatten az olmamak kaydıyla, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının, pozisyonlarının bulunduğu mahalde ikamet etmeleri esastır.

Mevcut yasal durumdan anlaşıldığı gibi mesai dışı çalıştırma, ancak olağandışı durumlarda uygulanabilinir.

Bağışıklama hizmetlerinin ciddi planlama gerektirdiği, uygulamanın apar toparalınan kararlarla yapılamayacağı,bu tür plansız uygulamaların toplum sağlığını riske ettiğini,ayrıca sağlık çalışanlarını mağdur edip,çalışanların morallerini bozduğunun bilinmesi gerektiğini belirtiriz.

Saygılarımızla

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!