İstanbul’da G(ö)REV Eylemi 2.Gün Raporu


  • Nisan 21, 2011
  • 3344

19 Nisan'da Başlayan Eylem 20 Nisan’da Da Büyük Katılımla Gerçekleştirildi

Emeği geçen, katkı sunan, katılan ve bu süreci yüreğinde hisseden bütün hekimlere teşekkür ediyoruz... 

Birinci gün mitinge dönüşen 4000 kişilik yürüyüşün ardından hekimler ve sağlık çalışanları 3 noktada (İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Haydarpaşa Numune EAH) kurulan GöREV çadırlarına toplu ziyaretler gerçekleştirdiler ve çadırların bulunduğu noktaları şenlik alanına çevirdiler. Çadırlara çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütlerinden yapılan ziyaretler gece 22.00’ye kadar sürdü. Sağlık çalışanları 2’şer kişilik ekipler halinde sabaha kadar grev nöbeti tuttular. 

İstanbul’da GöREV etkinliğinin ikinci günü, Göztepe EAH Merdivenköy Polikliniği’nde saat 09:00’da gerçekleştirilen merkezi basın açıklamasıyla başladı. 100’ü aşkın sağlık çalışanının katıldığı basın açıklamasında, GöREV eyleminin 2. günde de aynı kararlılıkla sürdürüleceği, sağlık çalışanlarının haklı, meşru taleplerin sonuna kadar takipçisi olacağı vurgulandı.

Aynı saatte (09.00’da) Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Poliklinik Girişi önünde de bir başka basın açıklaması yapıldı. Birinci günde keyfi ve anti-demokratik bir tarzla grevi engellemeye çalışan, hastane temsilcimize soruşturma açan hastane yöneticileri yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Eylemdeki taleplerin idareci konumdakiler dahil tüm hekimlerin yararına olduğu bir kez daha hatırlatıldı. Basın açıklamasına hastanede görevli 40 civarında hekim ve sağlık çalışanı katıldı. Yapılan açıklamada gerçekleştirilen eylemin tamamen meşru, haklı olduğu, sağlık çalışanlarının demokratik haklarını kullandıkları, dile getirilen taleplerin yakıcı olduğu vurgulandı. İyi ve nitelikli hekimlik, nitelikli sağlık ortamı konusunda yürütülen mücadelenin sürdürüleceği belirtildi.

Bakırköy Sadi Konuk EAH’de de başhekimin (afişlerimizi indirmesi, poliklinikleri tek tek dolaşıp tehditkar bir üslupla grevi kırmaya çalışması) grevi engelleme çabaları, 20 Nisan sabahı 10.00’da başhekimlik binası önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklamasına Yenimahalle Kadın Doğum, Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Dr. Sadi Konuk Hastanesi çalışanları katıldılar ve baskılara, tehditlere rağmen haklı eylemlerine devam edeceklerini ilan ettiler.

Benzer bir engelleme çabasının Üsküdar Devlet Hastanesi’nde yaşandığı görüldü.

Oysa İstanbul'da neredeyse tüm hastanelerde gerçekleşen ve birçoğunda hasta ve hasta yakınlarının coşkulu desteği ile karşılanan bu eylemin asli unsuru olan hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı kendileri de hekim olan idareci meslektaşlarımızın eylemin içeriğini değerlendirmeden bir "asayiş olgusu" olarak kavrayıp takındıkları tutumları pek de şık olmadı! 

İdareciliğin geçici ancak hekimliğin kalıcı kimliğimiz olduğunu hatırlatır, eyleme katkı sunmak için çabalayan temsilcilerimizi ve tüm meslektaşlarımızı herzemin koruyacağımızın bilinmesini isteriz. 

Taksim EAH’de de GöREV etkinliği 20 Nisan günü 09.00-13.00 arasında hastane bahçesinde gerçekleştirilen şenlikle sürdürüldü. 12.00’de ise hastane bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. 

2. günün merkezi eylemi ve açıklaması bu kez Anadolu Yakası’nda, Haydarpaşa Numune EAH’de yapıldı. İstanbul’un toplam 10 noktasından otobüsler kaldırılarak, hekimler ve sağlık çalışanlarının Kadıköy’e kolay ve toplu ulaşmaları sağlandı. 12.00’de Hastane’de kurulu GöREV çadırı önünde toplanan 2500 kişilik kortej Kadıköy Meydanı’na dek yürüdü. Korteje yol boyunca yoğun vatandaş desteği olduğu gözlemlendi. Bir gün önce olduğu gibi Kadıköy’de yapılan yürüyüş de bir mitinge dönüştürüldü. Hekimler ve sağlık çalışanları “İş, Can, Gelir Güvencesi, Mesleki Bağımsızlık, Herkese Eşit Ücretsiz Sağlık İçin GöREVdeyiz” pankartı arkasında, coşkulu sloganlarla yürüdüler. Yürüyüş boyunca vatandaşlara bildiriler dağıtıldı. Kadıköy Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından GöREV çadırına dönüldü. Saat 15.00 sularında eylem sona erdirildi.

İstanbul’da 2. gün greve katılım, ilk günkü düzeyi aşarak seyretti. Vatandaşların hastanelere gidiş oranı son derece düşüktü. Kamu hastanelerinde polikliniklerde hayat durma noktasına gelirken, ameliyathaneler birinci güne nazaran daha çok çalıştı.

Özel hastanelerde yönetimler tarafından hastanelere afiş ve pankartlarımızın asılması engellendi. Bir özel hastanede GöREV tam olarak uygulanırken sayıları çok olmasa da bir çok özel hastanede kısmi katılımlar oldu. Temsilciliğimiz olan özel hastanelerin bir kısmında, meslektaşlarımız biraraya gelerek basın bildirisi okudular. Ancak özellikle aktivistlerimiz bireysel olarak hasta randevularını azaltarak/iptal ederek greve destek oldular.

Pek çok muayenehane hekimi ise (Bakırköy İncirli, Bağdat Caddesi, Kadıköy, Göztepe ve Levent'te) Odamız tarafından hazırlanan "Mesleki Bağımsızlığımız İçin Grevdeyiz" afiş ve pankartlarını muayenehanelerinin bulunduğu binaların dışına astılar. Kamuoyuna grevde olduklarını duyurdular, hastalarına randevu vermediler. 

Özel vakıf üniversitesine bağlı bir hastanede de greve katılımın (dekanlığın baskıcı tutumuna, afişlerimizin indirilmesine rağmen) %70 civarında olması çok özel bir önem taşıdı. Asistan hekimlerin katılımı özellikle göze çarptı. Öğretim üyelerinden de kısmi destek geldi, birçok bölümde uzman doktorlar ve öğretim üyeleri hasta bakmadı. Dekanlığın önünde ortak basın açıklaması metni okundu. 

ASM’ler arasında hiç çalışmayan bölgeler oldu. Bu ASM’lere gelen hastalar eylemle ve taleplerimizle ilgili olarak bilgilendirildi ve geri gönderildi. 

İSTANBUL TABİP ODASI

YÖNETİM KURULU

 

NOT: 26 Nisan 2011 Salı günü Saat 19.00'da kamu ve özelde görevli temsilcilerimizi, aktivistlerimizi ve GöREV etkinliği ile ilgili duygu ve önerilerini bizlerle paylaşmak isteyen tüm hekimleri İstanbul Tabip Odası’nda yapacağımız değerlendirme toplantısına bekliyoruz.


Bu HABERİ Paylaş!