Kürtaj Cinayet Değil Bir Sağlık Hizmetidir!


  • Şubat 24, 2011
  • 3923

İstanbul Tabip Odası ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kürtajın cinayet değil bir sağlık hizmeti olmasına ilişkin ortak bir panel düzenledi.

Yapılan panelde, Türkiye’de kürtajın 28 yıldır serbest ama kadınlar tarafından fiili olarak yararlandırılmadığı belirtildi. Van’da kürtaj yapan bir hastane olmamakla birlikte İstanbul gibi büyük bir metropolde yalnızca 4 devlet hastanesinde kısıtlı olarak yapıldığı ifade edildi.

Panelistlerden Dr. Yeşim İşlegen yaptığı konuşmada kürtajın önemli bir ihtiyaç olduğunu, ancak piyasa dengeleri ve artan muhafazakârlık neticesinde kadınların bu sağlık hizmetinden yararlanmasının sınırlandığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, yasalara göre cinsel saldırı sonucu oluşan gebeliklerde kadınların 20 haftaya kadar kürtaj yaptırabileceklerinin altını çizerken  “Ancak bizzat yargı mensuplarının yasaları “ben bu günaha ortak olmam” diyerek çiğnediğine tanık olduk” diye konuştu.

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Gülnihal Bülbül ise 2008’de yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması’na göre, 1993’ten 2008’e kadar olan dönemde kürtaj sayısında öneli bir düşüş yaşandığını belirtti.



Bu HABERİ Paylaş!