OSTİM Ve İVEDİK’teki İş Cinayetleri Son Olsun!


  • Şubat 09, 2011
  • 3253

Türk- İş Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu , Ankara OSTİM ve İvedik’te yaşanan patlamalar neticesinde hayatını kaybeden 20 işçi özelinde tüm iş cinayetlerini protesto etmek adına bugün (09.02.2011) Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Temsilciliği önünde bir araya geldi.

 “OSTİM VE İVEDİK’DEKİ İŞ CİNAYETLERİ SON OLSUN” pankartının taşındığı eylemde ilk konuşmayı Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk yaptı.

Dr. Öztürk konuşmasında, TTB VE TMMOB olarak OSTİM’deki incelemelerde işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin hiçbir önlem alınmadığını ve buradaki işçilerin kayıt dışı çalıştırıldığına değindi.

Dr. Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “OSTİM’de çalışanların bu devlet kayıtlarını tutmuyor. Tutamıyor değil tutmuyor. Gittik gördük, yasanın gereği ne iş güvenliği uzmanları var ne de işyeri hekimleri.  Çalışma Bakanlığı,  Sağlık Bakanlığı bu konuda ne önlem alıyor ne de denetim yapıyor. Biraz vicdanları varsa, biraz sorumlulukları varsa OSTİM üzerinden İvedik üzerinden pazarlık yapmazlar ve istifa ederler. 

Sık sık “Güvenceli çalışmak istiyoruz” sloganlarıyla konuşması kesilen Dr. Osman Öztürk sözlerini şöyle tamamladı: “Biz meslek örgütleri ve sendikalar olarak iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yıllardır çalışıyoruz. Önerilerimizi de siyasi iktidarlara iletiyoruz. Ama ne yazık ki bugün, meslek örgütlerinin ve sendikaların sesini dinlemek yerine sermayenin sesini dinleyen bir siyasi iktidar var. Bu iş cinayetlerinin sorumlusu AKP Hükümeti’dir”
Dr. Osman Öztürk’ün yaptığı konuşmanın ardından eylemciler iş kazalarında hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. 

Saygı duruşunun ardından TMOBB İKK Genel sekreteri Tores Dinçöz hazırlanan basın açıklamasını okundu.  Açıklamada, 2011 yılının ikinci ayını tamamlamadan iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısının 50 olduğu ve bugün de Diyarbakır’daki bir benzin istasyonundan iki ölüm haberi geldiğini belirtti.  Açıklamada ayrıca: “AKP Hükümet’i eliyle yürütülen politikalar sonucunda “işçi sağlığı” önce yasalardan kaldırılarak yerine “iş sağlığı” ifadesi getirildi. İşçinin değil işin sağlığını düşünen düzenlemeler sonucunda, Tuzla’da, Davutpaşa’da, Zonguldak’ta, Balıkesir’de, Bursa’da, Antalya’da gün geçmedi ki emekçiler ölmesin. Bütün bu ölümlerin sorumlusu ise başta Hükümet, bakanlar ve ilgililer, yaşanan kaza, ölümleri de kader olarak açıklayarak suçlarını örtbas etmeye çalışanlardır”

 Tores Dinçöz sözlerine şöyle devam etti: “AKP Hükümet’i, seri “iş cinayetlerindeki” ölümler maç protestoları kadar önemsememektedir. Spor salonu ya da futbol sahasında başbakan protesto edilince, protestocuları bulmak için seferber olan yetkililer, 20 işçinin ölmesinde bu kadar telaşlanmamışlar ve seferber olmamışlardır. Emekçiler ölmesin, insanca yaşayabilsin diye yaptığımız bu açıklamanın da kovuşturulmasını, bizlerin suçlu ilan edilmesini dört gözle bekliyoruz. AKP ve yandaş medyası bu fırsatı kaçırmasın” dedi.

Basın Açıklaması Metni İçin Tıklayınız


Bu HABERİ Paylaş!