Hipokrat Ayakta Uyuyor*


  • Şubat 06, 2011
  • 3745

Asistan doktorlar, 3 günde bir 33 saat aralıksız çalışmak zorunda kalıyor. Bu yüzden ameliyatın ortasında uyuyakaldığını söyleyenler var.

“Nöbetimde girdiğim ameliyatta, yorgunluktan ayakta uyuyakaldım. Gözlerimin kapandığını bile hissetmedim. Elektrik kesildi sandım, ameliyatı yapan uzman doktorun bağırmasıyla kendime geldim...”

Adının açıklanmasını istemeyen Merve B., ayda 15 gün nöbet tutuyor. 24 saatlik nöbetin ardından ertesi gün de mesai saati boyunca çalıştığı için ayakta kalması gereken süre 33, aylık mesaisi ise 200 saati buluyor. Bu mesaide bir yandan hastalara hizmet ederken bir yandan da ‘sunumlar’ hazırlaması gerek. Çünkü o bir asistan hekim.

Asistan hekimlerin kimi ameliyatta uyuyor, kimi yemek yiyecek vakit olmadığı için eriyor, kimi eşini göremediği için boşanıyor.

Asistan hekimler ayrıca hastanedeki şiddete en fazla maruz kalan grup. İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, “Hastanelerde sıkça rastlanılan, özellikle asistan hekime yönelik şiddet ve saldırılar yoğun çalışma temposuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Unutulmamalı ki asistan hekimlerin önceliği, bir uzmanlık dalı üzerinde teorik ve pratik olarak eğitim almak. Ancak hastanelerde yoğun tempo sebebiyle her geçen gün asistan hekimlerin sağlık hizmeti verdiği saatler artarken eğitim aldıkları saatler azalıyor” diyor.

‘Kardeşimin odasına vizit atıyorum’

Zeynep Kâmil Hastanesi Kadın-Doğum Sezeryan Bölümü’nde görevli Asistan Doktor Ayşen Gürbüz’e göre ‘sistem, asistan hekime personel açığını kapatacak kişi’ gözüyle bakıyor: “Çalışma Kanunu’nda 657. maddeye göre asistan hekimler için nöbet ertesi izin hakkı var. Uzman doktorlar bu hakkı kullanıyor. Ama asistanlar yasada yer almasına rağmen kullanamıyor.” Gürbüz, uykusuzluk yüzünden başlarına trajikomik olaylar da geldiğini söylüyor: “Evde, bazen yarı uyur halde kardeşimin odasında vizit atarken bazen de tuvalette ameliyat yapmaya çalışırken buluyorlar. Bazı asistan arkadaşlar iş yüküne dayanamayıp istifa ediyor.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Bölümü’nden Asistan Doktor Odhan Yüksel’in günlük temposu baş döndürücü: “Sabah 06.30-07.00 gibi işe başlıyorum. Akşam 16.00’ya kadar hiçbir şey yemeden, hatta su bile içmeden çalıştığımız günler var. 3 yıldır asistan hekimim. Asistanlığa başladığım ilk ay, ayaklarımın altı su topladı, uykusuzluktan 12 kilo verdim.” Yüksel, eğitiminin bir bölümünü geçirdiği Almanya’da durumun böyle olmadığını, asistan doktorların nöbet ertesi izin kullanabildiğini vurguluyor.

Asistan doktorlar ne istiyor?

Asistan doktorlar da nöbet sonrası izin yapabilsin. Bu zaten Çalışma Kanunu’nun 657. maddesiyle tanınan bir hak. Ancak bu haktan uzman hekimler yararlanırken asistan hekimler yararlanamıyor. Hekimler tam gün çalışsın, ancak bu süre günde 8 saati ve haftada maksimum 40 saati geçmesin. Uzmanlık eğitimi standardize edilsin, kurumlar arası farklar kaldırılsın. Üniversite ve eğitim araştırma hastanelerine gelir getirici kurum veya hizmet hastanesi gözüyle bakılmasın. Yabancı uyruklu asistan hekimler de ücret, sosyal güvence, örgütlenme ve temsil hakkı olarak TC uyruklu asistan hekimlerle eşit haklara sahip olsun.

Asistan doktor kimdir?

Tıp fakültesini kazanan öğrenci 5 yıl okuduktan sonra, 6. sınıftan itibaren doktor olur, 1 yıl boyunca klinikte hasta takibini öğrenir. Fakülteden mezun olduğunda ise artık pratisyen doktordur. Ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) göre uzmanlık alanı belirlenir, o alanda asistan doktor olur. Asistanlık süresince 3 günde 1 nöbet tutar. Hastanede günlük işleri takip eder, viziteye çıkar, pansuman ve rutin tedavilerle ilgilenir, bu arada uzmanlık eğitimine de devam eder. 3-5 yıl süren asistanlık döneminin sonunda tezini verir, bir sınavdan daha geçerek uzman doktor olur. Ve mecburi hizmet başlar.

*MİNE TUDUK'un yazdığı Bu Haber Radikal Gazetesin den alınmıştır


Bu HABERİ Paylaş!