İstanbul’un Hekimleri “Artık Yeter” Dedi, Sorunların Çözümü İçin Çok Ses, Tek Yürek Oldu


  • Şubat 06, 2011
  • 4148

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 112 yıllık binası, 6 Şubat 2011 Pazar günü hekimlerin tarihi buluşmasına tanıklık etti. İstanbul’un; üniversite, eğitim ve araştırma, özel ve devlet hastanelerinden, Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi, muayenehane ve özel kliniklerden gelen hekimler, işyerlerinden seçilen temsilcilerden oluşan 500 kişi Konferans Salonu'nu tıka basa doldurdu. Temsilciler, çalıştıkları birimlerdeki hekimlerin sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerinde bulundular.

Odamızın “İstanbul’un hekimleri, sorunlarımızı hep birlikte konuşmak ve kötü gidişe dur diyecek eylem kararları almak üzere buluşuyor” çağrısıyla gerçekleştirdiği toplantıya, Şişli Etfal EAH Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut da katıldı.

Toplantıda yapılan konuşmalar, aktarılan gözlemler; hekimlerin kendilerini mutsuz, umutsuz ve çaresiz hissettiğini, parasızlık ve işsizlik sorunuyla mücadele ettiğini; tükenmenin sınırında olduğunu gözler önüne serdi. Coşku ve heyecan dolu bir atmosferde gerçekleşen toplantıda hekimler ÇOK SES, TEK YÜREK olarak sorunlarını ortaya koydular, çözüm yollarını, yapılacak eylemleri değerlendirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören; farklı alanlarda çalışsalar da, sorunları, çıkarları farklı görünse de hekimlerin ortak paydasının aynı olduğunu vurguladı. Dr. Gören yaptığı konuşmada; “Kendisi de hekim olan Sağlık Bakanı ve çevresindeki birkaç kişi dışında Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan mutlu olan tek bir hekim dahi olmadığını görüyoruz. Farklı hekimlik alanlarında faaliyet gösteren meslektaşlarımızın kendi alanlarına ilişkin sorunları ve mağduriyetleri bulunmakta. Bu mağduriyetlerin bütününe bakıldığında Türkiye’de sağlık sisteminin gidişatını, nereye evrildiğini görmemiz mümkün. 12 Eylül darbesinin ardından; 1980-2002 yılları arasında Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın teorik temelleri atıldı. AKP Hükümeti döneminde ise acil eylem planı uygulanarak süreç tamamlandı. Neoliberal politikaların sağlık alanına yansımasına tüm çıplaklığıyla tanık olduk. Devletin özelden hizmet alması, taşeronlaştırma, Kamu Hastane Birlikleri ve son olarak Aile Hekimliği Uygulaması sonucunda hekimler ucuz işgücü olarak görülür oldu; güvencesiz, geleceksiz bir ortama mahkum edildiler. Şu anda Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında uygulanan sağlık politikalarından olumsuz etkilenmeyen hiçbir hekim kesimi bulunmamakta. Bugün bir araya gelme ve bu sürece dur deme günüdür. Sağlık sisteminin kamucu bir anlayışla inşa edilme günüdür. Bu sistemde bir araya gelerek sürece müdahil olma ve süreci tersine çevirme günüdür. Emeğimizin karşılığını yeterince alabildiğimiz sistemin oluşturulması için mücadele etme günüdür bugün. Sağlık alanında yaşanan toptan kötü gidişe, Sağlıkta Dönüşüm Programı’na karşı topyekün mücadele günüdür. Burada yarattığımız bu birlik tablosunu 13 Mart Ankara Mitingi’ne taşımamız büyük önem ve anlam taşıyor” dedi. Dr. Gören yaşanan ve giderek ağırlaşan sorunlara sessiz kalmayacaklarını, yeni dönemde de eylemlilik süreci içinde olunacağını ifade etti.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ve Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süheyla Ağkoç’un yönettiği toplantıda, Dr. Taner Gören’in ardından kürsüye; öğretim üyesinden tıp öğrencisine, asistanından uzmanına, pratisyeninden aile hekimine, özel hekiminden işyeri hekimine, muayenehane hekiminden emekli hekime ve sayıları giderek artan işsiz, ücretini alamayan, şiddete uğrayan hekime seslenmek için TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu çıktı.

Dr. Bilaloğlu hekimlerin yoğun desteğini alan konuşmasında Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın amacının ne olduğunu tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak, buna karşı çıkmak için birleşik bir mücadelenin zorunlu olduğuna dikkat çekti. TTB’nin çağrısıyla 13 Mart’ta Ankara’da yapılacak mitingin, tüm hekimleri mağdur eden Sağlıkta Dönüşüm Programı’na karşı mücadelede dönüm noktası olacağını, binlerce hekimin Ankara'da buluşmasının hükümete ciddi bir uyarı olacağını ve sonrasında da Nisan başında yaşanan mağduriyetlere ve sorunlara dikkat çekmek amacıyla “Bayram Tatili” yapacağımızı duyurdu.

Yaklaşık 4 saat süren bu büyük hekim buluşmasında yaklaşık 50 birim temsilcisi söz alarak sorunlarını dile getirdi ve bıçağın kemiğe dayandığını, ortak biçimde harekete geçmek gerektiğini ifade ettiler.

Güneşli bir pazar öğleden sonrası  Tuzla’sından Çatalca’sına, Sarıyer’inden Beykoz’una İstanbul'un 40 ilçesinden yüzlerce hekim aynı duygular içinde ve tek yürek olarak G(ö)REV çağrısı yaptılar.

İstanbul’un hekimleri, beyaz önlükleriyle Türkiye’nin dört bir yanından gelecek on binlerce kişiyle 13 Mart Pazar günü Ankara’da buluşmanın sözünü verdiler.

Tüm hekimlere moral ve coşku veren bu büyük buluşma için sizlere teşekkür ediyor, bu birlikteliğin arzu ettiğimiz bir sağlık ve tıp ortamının sağlanmasına yönelik etkinliklerde de aynı heyecanla sürdürüleceğine inanıyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlunun konuşma metni için tıklayınız.


 TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlunun sunumu için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!