Dil ve Sağlık Konulu Panel Düzenlendi


  • Aralık 27, 2010
  • 3317

İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu 26.12.2010 tarihinde Bir temel insan hakkı olarak dil ve sağlık konusunda toplantı düzenledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Taner Gören toplantının açılış konuşmasında; hekimle hasta arasında "dil" kaynaklı sorunların yaşanmasının insan ve toplum sağlığını etkileyeceğini belirtirken, oturuma katılan Dr. Saffet Murat Tura dilin ozgurlestiren yonlerinin yaninda sinirlayan/tutsak eden bir yaninin da bulundugunu belirtti. Dr. Tura; insanın yalnız toplumla ilişkisinin değil kendisi ile ilişkisinin de dil ile gerçekleştiğini vurguladı. Dr. Ata Soyer'in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı toplantıda görüşleri Dr. Veysi Ülgen tarafından sunuldu. Dr. Soyer, Türkiye'de sağlıkta eşitsizlikler kır-kent, doğu-batı, cahil-okumuş gibi parametreler üzerinden değerlendirilirken,  dile getiril(e)meyen anadil faktörünün de önemli bir faktör olduğunu, bebek ölüm hızı,doğum öncesi ,doğum ve doğum sonrası bakım yönünden  istatistiksel verilerini sundu. Sezai Sarıoğlu dili olgu, sorun alanı ve kıymet olarak değerlendirdi. Dilin insan hakki degil yasam hakki siniflamasina dahil edilmesi gerektigini vurguladığı konuşmasını bir şiir şöleni ile birlikte sundu. Maruf Korkmaz UNESCO'nun "tehlike altındaki diller" raporunu aktardığı konuşmasında yaşayan dilleri bekleyen tehlikelerin UNESCO tarafından bildirilen ölçeklerini sundu.

Serbest kürsü konuşmalarında Murat Papşu Çerkez dilinin yaşadığı süreçleri, Özgür Doğan yönetmenliğini yaptığı "İki Dil Bir Bavul" filminden hareketle öteki ve yeni olan 'dil' ile 'karşılaşma'nın birey acisindan (filmde öğretmen-yetişkin ve öğrenci-çocuk) ne gibi süreçler içerdiğini İki Dil Bir Bavul film çekim sürecinde karşılaşılan durumlar ve film içinde mevcut diyaloglardan örneklerle anlattı. Dr. Mustafa Sütlaş dilin hekim-hasta ilişkilerinde sadece tanı ve tedavi  sürecinde değil, öncesinde de anamnez ve aydınlatılmış önem açısından önemini vurguladı.


Bu HABERİ Paylaş!