Hükümet Kime Hizmet Ediyor? Garip Gureba’ya mı? Yoksa!!!


  • Ekim 13, 2010
  • 3723

Garip Gureba edebiyatı yapan iktidar varolan ilk ve tek gureba hastanesini de fakir ve yoksul hastalara çok gördü.
 
İstanbul Tabip Odası hukuksuz ve keyfi uygulamaların en cüretkar örneklerinden biri olan Vakıf Guraba Hastanesi’nin özel bir vakfın hastanesine dönüştürülmesi sürecini teşhir etmek ve hukukun bir an önce karar vermesini sağlamak üzere tüm kurumları acil olarak görevlerini yapmaya davet ediyor.
 
165 Yıllık Tarih Yok Oluyor

165 yıllık tarihi, fakir-fukarayı ücretsiz tedavi etme misyonu, hekimi, hemşiresi, hastabakıcısı ile 940’ı kadrolu 1700 çalışanı ve herkesin ortak malı değerli arazisi ile
Vakıf Guraba Hastanesi’ni  kim? Hangi toplumsal gerekçeyle? Kimlere? Ne karşılığında? devrediyor!
 
Keyfiyete dayalı bu girişimin TBMM’de Nisan ayında kanun çıkarılarak düzenlenmiş olması, halen bu konuda yürütmenin durdurulabilmesinin  Anayasa Mahkemesi'nde görüşme sırası bekleyen dosyanın ele alınmasını zorunlu kılıyor. Geçen yüzyıllarda padişahın talepleriyle kurulmuş olan Gureba Hastenesi’nin bu günün “Padişahlarının” dayatmalarıyla ticari bir işletme olarak faaliyet gösterecek bir “Özel Vakıf Hastanesine” dönüştürülmesi tarihsel bir ironi olarak karşımızda duruyor.
 
Ne yazık ki son yıllarda bu hastanede hizmet vermekte olan,  hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları bilinçli bir strateji ile yıldırıldı. Döner sermaye ödemeleri düzensiz hale getirildi. Düşük bir ek gelire mecbur bırakıldı. Çalışma koşulları her geçen gün zorlaştırıldı. Tüm bunlara rağmen büyük bir özveriyle bu hastanede hizmet sunan hekim ve sağlık çalışanlarını şimdi büyük bir belirsizlik ve gelecek kaygısı bekliyor. 
 
Anayasaya Aykırılığı Gözardı Ediliyor

Yapılmış olan yasal düzenlemeye göre 24 Ekim 2010 tarihi itibariyle (Anayasa Mahkemesi tarafından yürütme durdurulmaz ise) yüzlercesi hekim 940 kadrolu personeli belirsiz bir tayin süreci, taşeron üzerenden çalışan ancak fiilen bu hastanenin ihtiyaçlarını karşılayan 750 kişilik personeli ise işsizlik bekliyor.
 
24 Ekim İçin Acil Çağrı

İstanbul Tabip Odası olarak başta üyelerimiz olan hekimler olmak üzere, bu hastanede hizmet sunmakta olan tüm sağlık çalışanlarının ücret ve özlük hakkı kaybına uğramalarının engellenmesi, keyfi uygulamalara maruz kalmamaları yönünde gerekli tedbirlerin alınması talebimizi ve mağdur edilen hekimler olursa idari ve yasal yoldan her türlü girişimde bulunacağımızı bildiren talep yazımızı Sağlık Bakanlığı’na acil olarak iletiyoruz.
 
Vicdani olmadığı gibi, kamusal bir kaygı da taşımayan bu hukuksuz keyfiliğin bir an önce engellenebilmesi için, halen sırada beklemekte olan “itiraz dosyasının” ANAYASA MAHKEMESİ tarafından ivedilikle görüşülmesi talebimizi içeren yazımızı da Acil olarak Anayasa Mahkemesi’ne gönderiyoruz.
 
Vakıflar Genel Müdürlüğünü garip gureba adına malına sahip çıkmaya, Fatih halkını sağlık hakkını savunmaya ve hekimi, personeli ile birlikte sağlık çalışanlarını ve tüm halkımızı bu soruna duyarlı olmaya davet ediyoruz.  
 
İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!