Şef, Şef Yardımcısı ve Başasistan Sınav Süreci Değerlendirildi


  • Eylül 30, 2010
  • 4673

Aşağıdaki çağrı metni ile düzenlenen toplantı; Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ali Özyurt’un başkanlığında,  İTO Hukuk Bürosu sorumlusu Av. O. Meriç Eyüboğlu ve 8 hekimin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda 2 konu gündeme geldi.

• Eğitici sınavına girip sözlü aşamasında başarılı olamayanların hukuki durumu ve itiraz süreçleri
• Sınavın üç aşamasını da geçip, atamaları/kadroları gelen bazı hekimlerin, henüz yeni kadrolarında görev almaya başlamadan; İstanbul dışında “rotasyon” adı altında bir yıl süreyle görevlendirilmeleri 

Toplantının sonucunda;

1- Sözlü sınavda başarısız olanların itiraz ve dava haklarının 13 Eylül itibarıyla sona erdiğini öğrendik/kesinleştirdik.

2- Ancak dava açmayan hekimler yönünden; sözlü sınav süreci ve asıl olarak da jürilerin belirlenmesine ilişkin Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davanın belirleyici olabileceğini konuştuk. Çünkü bu davada olumlu sonuç alınması halinde, bir bütün olarak sınavın sıhhati de tartışmalı hale geleceği için; herhangi bir nedenle dava açmayan ve/veya dava açmamayı tercih edenler yönünden de, yeni bir sürecin başlaması mümkün olabilecek.

3- Şef veya şef yardımcısı olarak atanmaya hak kazanan, ancak atama işlemi ile birlikte aynı anda il dışı “rotasyon” ile de karşı karşıya kalan hekimler yönünden ise; öncelikle bu işlemin dayanağının “Sağlık Bakanlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı Ve Başasistan Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Sınavlara İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in “Atamalar ve görevlendirmeler” başlıklı 12. maddesi olduğunu, bu maddenin iptali talebiyle TTB tarafından dava açıldığını paylaştık.

4- Henüz görevlendirme yazılarını tebliğ almayan ve “hiçbir şekilde İstanbul dışına gidemem” diyen hekimlerin; -kazandıkları- şef veya şef yardımcılığı kadrosundan feragat edebileceğini ve sınav öncesindeki kadrolarında çalışmaya devam edebileceklerini aktardık. (Bu konumda olan hekimler için hazırlanan dilekçe örneği Hukuk Büromuzdan temin edilebilir)

5- Bu görevlendirmeyi kabul etmeyi düşünenlerin ise, adı geçen görevlendirme yazısını “bu görevlendirmeye muvaffakkatım yoktur. Kanunu hakların saklıdır” şerhi ile ad-soyad, tarih ve saat kayıtlarını düşerek imzalaması/tebliğ alması gerektiğini ilettik.

6- Yanı sıra bu konumdaki hekimlerin, söz konusu görevlendirme işleminin neden olduğu ihlallere ilişkin (örneğin rotasyonlar sınav puanı en düşük olandan mı başlamış veya benzer durumdaki hekimler arasında hangi ölçütlere göre rotasyon kararı verilmiş veya kamu yararı ve hekimin özellikleri düşünülünce nerede görev yapmak kamu yarına uygundur ve/veya kişisel nedenlerin varlığı –hekimin ailesi, küçük çocuklarının varlığı, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bulunması vb gibi-) dava açmalarında fayda olduğu, bu konuda hukuk büromuz tarafından destek sunulacağını belirttik.


ÇAĞRI METNİ

Değerli Meslektaşımız,

Bilindiği gibi tıpta uzmanlık alanında yaşanan sıkıntılar artarak devam etmektedir. Klinik şef, şef yardımcısı ve başasistanlık atamalarında uzun yıllardır sınav yapılmadığı bilinmektedir. Üstelik bu kadrolar; herhangi bilimsel ve objektif ölçütü olmayan, hatta ilan edilmeyen atamalar ile doldurulmuş bulunmaktadır. Uzun yılların ardından yapılan sınav ise; yazılı sınav sorularının içeriğinden,  jürilerin oluşumuna, sözlü sınav sürecinin keyfiliğine kadar pek çok soru işareti ve ihlali barındırmaktadır.

Son günlerin gündemini ise eğitici kadrolara "rotasyon" adı altında çıkarılan "mecburi hizmet" oluşturmaktadır. Bütün bu sorun başlıklarını meslektaşlarımızla değerlendirmek, süreçte yaşanılanları ortaklaştırmak ve çözüm yollarını tartışmak üzere 21 Eylül Salı akşamı saat 19.00'da Odamız Cağaloğlu binasında bir toplantı yapılacaktır.

Katılımınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!