Bir Ülkede Çalışma Bakanı Ne Zaman İstifa Eder?


  • Ağustos 25, 2010
  • 1920

Bu sabah Zonguldak Karadon’dan kara haber geldi. 28 maden işçisinin cesetlerine ulaşıldığını ve 2 emekçinin yaşamından ümidin kesildiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Öncelikle ölen emekçilerin yakınları ve çalışma arkadaşlarına, Türkiye İşçi Sınıfı’na ve geçimlerini emekleri ile sağlayan bütün yurttaşlarımıza başsağlığı dileriz.

Karadon maden faciası, ülkemizin son beş ay içinde yaşadığı üçüncü maden faciasıdır ve bu üç faciada toplam 90’a yakın maden işçisi yaşamlarını yitirmiştir. Hükümet ise her zaman olduğu gibi bu katliamları bir kader olarak tanımlamaya devam etmekte ve sorumluluktan sıyrılmaya çalışmaktadır.

Başbakan’ın, Çalışma Bakanı’nın Zonguldak ilimizin böyle olaylara “alışkın olduklarını” ifade etmeleri, olay sonrasında Karadon bölgesinde sanki “doğal bir afet” yaşanmış gibi tutum takınmaları ibret vericidir.

Bu katliamlar kader değildir. Siz,

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerinin alınması ve uygulanması konusunda Maden Mühendisleri Odası’nın ve Türk Tabipleri Birliği’nin bütün uyarılarını kulak arkası edeceksiniz;
  • İşletmeleri ve dolayısıyla Türkiye İşçi Sınıfı’nı maliyetleri azaltmak için İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerini uygulamamakla şöhretli taşeron firmalara emanet edeceksiniz;
  • Görevlerinden biri de işyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tedbirlerinin alınmasını denetlemek olan sendikaları işyerlerine sokmamak için elinizden geleni ardınıza koymayacak, Türk Tabipleri Birliği’ni İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği alanında devre dışı bırakmak için hukuk dışı yönetmelikler yayınlayacaksınız;
  • Sonra da katliamların ardından maden ocaklarına giderek timsah gözyaşları dökeceksiniz.

 

Artık yeter!

En azından bu son katliam sahipsiz bırakılmamalıdır. Artık bu işçi kıyımlarının, diri diri toprak altında kalarak can vermelerin sorumluluğunu birisi üstlenmelidir. Uygar ve demokratik bir ülkede bu sorumluluğu üstlenmesi gereken kişi Çalışma Bakanı’dır.

Bir Çalışma Bakanı’nın sorumluluğu üstlenerek gereğini yerine getirmesi, yani istifa etmesi için daha ne olmalıdır? Beş ayda aynı nedenle aynı işkolunda 90’a yakın emekçi diri diri toprak altında kalıyor, her katliamın ardından alınacağı söylenen önlemlerin hiçbiri alınmıyor ve Çalışma Bakanı sanki bütün bunların sorumluluğu kendisinde değilmiş gibi görevine devam ediyor.

Hükümete, Çalışma Bakanı’na ve kamuoyuna bir kez daha soruyoruz. Bir ülkede bir Çalışma Bakanı’nın istifa etmesi için ne olmalıdır.

Bir kez daha ölen emekçilerin yakınları ve çalışma arkadaşlarına, Türkiye İşçi Sınıfı’na ve geçimlerini emekleri ile sağlayan bütün yurttaşlarımıza başsağlığı diler, artık Hükümet’in ve Çalışma Bakanı’nın, bu ülkede böyle şeylere alışkın olunduğunu söylemek yerine sorumluluk üstlenmesini ve gereğini yerine getirmesini beklediğimizi kamuoyuna duyururuz.

İSTANBUL TABİP ODASI YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!