ATAKÖY BİZİMDİR SAHİP ÇIKALIM!


  • Ağustos 25, 2010
  • 2370

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ kentsel dönüşüm adı altında Türk Modern Mimarlık tarihi ve mirası açısından iyi korunmuş Ataköy I ve II kısımları sermayeye peşkeş çekerek yapılaşmaya açıyor.
1955 -1964 yılları arasında tasarlanarak hayata geçirilen Ataköy, binalar arasında geniş yeşil alanları, zengin ve özgün bitki örtüsü, sahil şeridindeki sosyal tesisleri ile İstanbul’un modern ilk örnek mahallesidir.
Ataköy, 5226 sayılı yasayla değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesindeki özellikleri taşıması nedeniyle DOCOMOMO (Modern mimariyi incelemek, korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak amaçlı uluslararası dernek)tarafından koruma gurubu 1 olarak belirlenmiştir.
Kişi başına düşen yaklaşık 11,5 m2 karelik yeşil alanları ile sağlıklı yaşam alanı olan Ataköy son yıllarda ortaya çıkan yapılaşma canavarının dikkatini çekmiş ve üzerinde bilinen oyunlar oynanmaya başlamıştır.
Emlak Bankasının iflas ettirilmesinin arkasından buradaki alanlar TOKİ’ye devredilmiş ve TOKİ buradaki birçok alanı kişi ya da kurumlara satmıştır.
“Yanlışlıklar Komedyası”nın ilk perdesi yeşil alanların ve sahilin yerli ve/veya yabancı sermaye sahiplerine satılması, ikinci perde ise imar planını değiştirilerek bu alandaki yapı yoğunluğunun arttırılması ve sermaye guruplarına rant sağlanmasıdır.
İstanbul’un diğer bölgelerinde de uygulanan “Kentsel Dönüşüm” Komedyası Ataköy’de tekrarlanmaktadır.
Gittikçe yaşanamaz hale gelen İstanbul’da Ataköy üzerinde oynanan bu kirli oyunlara engel olmak için semt sakinleri “Ataköy’ün Korunması” amacıyla “Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği” ile “Ataköy 2. Kısım Sakinleri Derneği”ni oluşturarak mücadele sürecini başlatmış bulunmaktadırlar.

Konuyla ilgili sunum için tıklayınız.

İLETİŞİM
atakoydernegi@yahoogroups.com
atakoydernegi@gmail.com
Tel. 0 212 560 60 00
Fax.0 212 560 60 40


Bu HABERİ Paylaş!