TIP ÖĞRENCİLERİ: BAKANLIK "UCUZ HEKİM" İSTİYOR


  • Ağustos 24, 2010
  • 1804

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, 10 Haziran 2009 günü Çapa Tıp Fakültesi'nde eylem yaptı. YÖK'ün tıp fakültelerinde altyapı yetersizliği olmasına rağmen kontenjan attırmasına tepki gösterdi. Topladıkları imzaları dekanlığa teslim etti.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi kantini önünde bir araya gelen öğrenciler, “Kontenjan çok, altyapı yok, sağlıkta dönüşüme hayır” yazılı pankart açtı. 100'e yakın tıp öğrencisi, dekanlık binası önüne yürüdü. Öğrencilere TTB ve SES üyeleri destek verdi.

AKP halkın sağlığına kast ediyor

Öğrenciler adına konuşan Emre Selçuk, son dönemde sağlık sisteminde yaşanan gelişmelerin Tıp öğrencilerini kaygılandırdığını dile getirdi. Selçuk, AKP Hükümeti'nin “Sağlıkta dönüşüm” adı altında SSGSS, aile hekimliği, Kamu Hastane Birlikleri gibi uygulamalarla halkın sağlığına kastettiğini ifade etti.

Selçuk, “Türkiye'deki sağlık politikalarını özel hastane patronları, ilaç firmaları ve TUS dershanelerinin çıkarlarına göre belirleyen anlayış, şimdi de özel hastanelere ucuza çalışacak hekim yetiştirmek için düğmeye bastı” dedi. Selçuk, hastanelere ve okullara hiç bir yatırım yapılmazken kontenjan arttırılmasına tepki gösterdi.

Tıp öğrencisi Selçuk, “Sağlık Bakanlığı ve YÖK, kontenjanlarda akıl almaz artışlar yapmak istiyor. Fakültemizdeki altyapı içler acısı durumdayken İstanbul Tıp Fakültesi kontenjanı 2013 yılına kadar 800'e çıkarılmak isteniyor” diye belirtti. Selçuk, Tıp öğrencilerinin altyapı yetersizliği nedeniyle sabahçı ve öğlenci olarak ikiye bölünmek istediğine dikkat çekti, “Bu sağlık sisteminde var olan sorunları daha da arttıracaktır” dedi.

Önce altyapı yetersizliği giderilmeli

Selçuk, tam gün yasası ile de hekim emeğinin ucuzlayacağını, sözleşmeli ve güvencesiz çalışmanın önünün açılacağına işaret etti. Sağlığın piyasalaştırılması uygulamalarına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade eden Selçuk, sağlıkta dönüşüm yasalarının geri çekilmesini, herkese eşit, parasız, nitelikli sağlık hizmeti sunulmasını ve kontenjan arttırımından önce altyapı yetersizliğinin giderilmesini istedi.

Öğrenciler eylemde sık sık “İşsiz doktor olmayacağız”, “Dekanlık öğrencine sahip çık”, “AKP sağlığa zararlıdır” ve “Sağlık haktır satılamaz” sloganlarını attı. Öğrenciler açıklamanın ardından kontenjanların arttırılmaması talebiyle topladıkları imzaları dekanlığa iletti.


Bu HABERİ Paylaş!