Gıda Zehirlenmesinin Sebebi Yemek Hizmetlerinin Taşeronlaştırılmasıdır


  • Eylül 02, 2016
  • 7005

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi yemekhanesinde çok sayıda çalışan 15 Ağustos 2016 günü yemekhanede öğle yemeği yemelerinin ardından karın ağrısı, ishal, bulantı şikayetleri ile acil servise başvurdu. Acil servise başvuranlardan alınan ve İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen örneklerde Salmonella enteritidis isimli bakteri üremesi oldu.

Laboratuvarın dekanlığa bilgilendirme yazısı göndermesine rağmen yemek hizmetlerini veren taşeron firmaya yönelik herhangi bir adım atılmaması gerçekleştirilen ortak bir basın açıklamasıyla kınandı.

1 Eylül 2016 günü 12.30'da İstanbul Tıp Fakültesi bahçesinde bir araya gelen SES Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Taş-İş-Der ve Tıp Öğrencileri Komisyonu üyeleri yaşanan olayın geçiştirilemeyecek denli ciddi olduğunu, sorunun ana sebebinin yemek hizmetlerinin taşeronlaştırılması olduğunu dile getirdiler.

Yapılan ortak açıklamada; "İşyerinde yenilen yemek sonucu karşılaşılan bu zehirlenme durumu açıkça iş kazası kapsamındadır. Hastane yönetiminin bu olayı acilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun gündemine taşıyarak, Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi'yle koordineli bir şekilde inceleme başlatması gerekirdi. Acil servise başvuran çalışanlarla görüşülerek o gün yemekhanede çıkan hangi yemek çeşidinin ortak olarak yenildiğini saptaması gerekirdi. Acil servise başvuran tüm vakaların iş kazası olarak girişinin yapılması ve 3 gün içinde SGK'ya iş kazası bildirimlerinin yapılması gerekirdi. Mevcut yönetmelikler gereği her çıkan yemek çeşidinden ayrı ayrı 'şahit numune' ismi verilen örnekler alınarak bunların 72 saat süresince saklanması ve gıda zehirlenme şüphesi olduğunda bu örneklerin ilgili laboratuvara incelemeye gönderilmesi gerekiyor. Tüm bunları yapması gereken hastane yönetimi görevini yapmak yerine olayın üstünü kapatmak için uğraştı. Bu olaydan bir hafta sonra yemekhane girişine astığı yazıda 'Yemekhanemizde Salmonella dahil hiçbir virüs bulunamamıştır, güvenle tüketebilirsiniz' denilmektedir. İstanbul Tıp Fakültesi gibi Türkiye'nin en köklü fakültelerinden birisinin başhekimliğinin böylesi bir durum karşısında takındığı bu tavır bu kurum açısından utanç vericidir. Ancak bu rezaletin sebebini sadece kişisel ve ahlaki tutumlarda aramamak gerekir. Bu ve benzeri birçok durumun sebebi kuşkusuz bu kurumlara dayatılan piyasalaştırma politikalarıdır" denildi.

Basın açıklaması içi tıklayınız


Bu HABERİ Paylaş!