Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Şiddet Protesto Edildi


  • Ağustos 03, 2015
  • 2170



Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Acil Servisi’nde bir meslektaşımız nöbeti sırasında, 30 Temmuz 2015 gecesi hasta yakınları tarafından şiddete uğradı.  Hasta yakınlarının hem sözlü şiddetine, tehdidine maruz kalan hem de boğazı sıkılarak darp edilen meslektaşımızın yanı sıra diğer sağlık personeli de darp edildi.

Yaşanan şiddet olayı 3 Ağustos 2015 günü 12.30’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

“Sağlıkta Şiddete Son” yazılı pankart arkasında toplanan hekimler ve sağlık çalışanları “Sağlıkta Şiddete Hayır”, “Sağlıkta Dönüşüm Şiddete Dönüştü”, “Sağlıkta Şiddeti Durduralım” sloganlarıyla tepkilerini ifade ettiler.

Basın açıklamasında söz alan TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel; “Gün geçmiyor ki sağlıkta şiddet ortaya çıkmasın, bir sağlık çalışanı yaralanmasın, öldürülmesin. Dr. Kamil Furtun’un ölümünün acısı çok taze. Dr. Ersin Arslan’ı 3 sene önce kaybettik. Ayrıca baskılar ve soruşturmalar sonucunda Dr. Melike Erdem’i kaybettik. Sağlıkta Dönüşüm’ün ortaya çıkmasıyla ilgili yaptığımız değerlendirmede iki faktör öne çıkıyor. Bir tanesi Bakanlık’tan başlayarak yöneticilerin sağlık çalışanlarını halkın gözünde değersizleştirmesi, itibarsızlaştırmaya çalışmasıdır. Söylemleriyle gerek hekimlere, gerek diğer sağlık çalışanlarına yaklaşım biçimleriyle sağlıkta şiddeti adeta körüklemektedirler. İkinci nokta sağlıkta dönüşüm politikalarıdır, sağlığın ticarileştirilmesidir. Artık hastalarımız, hasta yakınları sorun olarak gördükleri en ufak bir konuyla karşılaştıklarında şiddete başvurmaktadırlar. Bu şiddet toplumda giderek artmaktadır. Bu savaş ortamı şiddeti körükleyen politikalar, hayatın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da şiddeti giderek artırmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Politikaları sebebiyle yeterli olmayan sürelerde, sürekli hasta bakmaya zorlanan hekimler, sağlık çalışanları sağlık politikalarının tüm olumsuzluklarının şiddet olarak kendilerine döndüğü bir ortamı yaşıyorlar. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bütün açmazları, problemleri sağlık çalışanlarına yansıtılıyor. O yüzden bir kez daha sağlıkta dönüşüm politikalarına son vermeye çağırıyoruz yetkilileri” diye konuştu.

Ardından söz alan Oda Başkanımız Prof. Dr. Selçuk Erez ise yaptığı konuşmada; “Bu kaçıncı şiddet olayı. Durmadan dilekçe vermekten, açıklama yapmaktan yorulduk. Başka adımlar da atmamız lazım. Vatandaş herhangi bir güçlükle, sorunla karşılaştığı vakit niye hastane yetkililerine başvurmuyor da karşısına çıkan ilk hekime saldırıyor, bıçak çekiyor? Sebebi şu; bu memlekette güven ilişkisi kalmadı, adalet kalmadı. İkincisi işyeri güvenliği kalmamış durumda. Madenlerde, inşaatlarda niçin insanlar ölüyorsa, doktorlar da aynı sebeple ölüyorlar. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz, varolan politikalarınızı gözden geçirmedikçe şiddet de devam edecek” diye konuştu.

Açıklama sonunda sağlık emekçilerinin olayın takipçisi olmayı sürdüreceği duyuruldu ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü de olayın takipçisi olmaya çağırıldı.



Bu HABERİ Paylaş!