Savaşa Hayır Diyoruz !


  • Temmuz 01, 2015
  • 1940

Tek bir masum insanı öldüreni, aylarca, yıllarca süren duruşmalardan, şahitler dinledikten, kılı kırk yarıp uzmanlarla görüştükten sonra uzun sürelerle, bazen ömür boyu hapse mahkum ediyoruz. Peki, harp ilan edip binlerce masum insanın yaşamına son verilmesine neden olanları/olacakları ne yapacağız? Tek saniye bile düşünmeden peşlerinden yürüyüp alkış mı tutacağız?

“Yurtta sulh, cihanda sulh” demiyor muyuz? Bu söz, Anayasamızın başlangıcında  yer almıyor mu? Neden? Çünkü  biz yaşamın kutsal olduğuna inanıyoruz,  bu inancın, insan olmanın ilk koşulu olduğunu kabul ediyor ve bu nedenle binlerce insanın ölümüne yol açmanın  çığırtkanlığını yapmanın, savaş istemenin, günahların en büyüğü olduğunu ilan ediyoruz.

Biz, bizi yöneteceklere, insanlarımız  özellikle çocuklarımız için  daha iyi yaşam koşulları sağlasınlar diye, halkımızın yaşamını, geleceğini güvenceye alsınlar diye oy veriyoruz, onları, savaş ilan etsinler, insanlarımızın ölmesine, sakatlanmasına, perişan olmasına yol açsınlar diye  seçmiyoruz.

Sadece halkımızın değil, savaşmayı planladıkları ülkelerde yaşayan insanların da yaşamlarını yitirmelerine, sersefil olmalarına, yabancı oldukları memleketlerin sokaklarında  yüzler, binler halinde dilenip ölmelerine, kaçarken denizlerde boğulmalarına razı değiliz.

Hiç bir neden, hiç bir bahane,  insanların ölmesine, ölmekten beter edilmesine yol açmanın gerekçesi olamaz ama savaş, özellikle iç politikada iyi gitmeyen işleri örtbas etmenin, unutturmanın  yolu olarak seçildiği zaman,  bu davranış bizce en ağır, en affedilmez bir suça kalkışmakla eşanlam taşır.

Biz hekimler bu gerekçelerle ve insana saygının, insanı sevmenin sonucu dünyanın her  yerinde söylenmiş binlerce  güzel şarkı, şiir ve kutsal söz  nedeniyle SAVAŞA HAYIR ! diyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI


Bu HABERİ Paylaş!