Halk Sağlığı Haftası’nın Düşündürdükleri 10: Bir Kehanet Daha


  • Eylül 11, 2014
  • 2771

Okullar açılmadan aile hekimliği uygulaması ile başlayan bir kaos konusunda bir “KEHANET”te bulunmak isteriz.

Son yıllarda yürütülen uygulamanın tekrarlanması halinde, yani “Okul Çağı Aşılaması” yerine “Okul Aşılaması”nda ısrar edilmesi halinde (http://thsk.saglik.gov.tr/duyurular/1628-ahbs-firmalar%C4%B1n%C4%B1n-dikkatine.html adresinde yapılan duyurudaki gibi) okullarda yapılan aşılarda, her aşılama öncesi, aşının yapılabilirliğini öğrenmek amacıyla AHBS vasıtasıyla ATS’den kullanılabilirlik sorgusu yapılmayacaktır.

Okula sağlık personelinin geldiği gün okula gelmeyen öğrenci kendisi bir sağlık kuruluşuna başvurmadığı sürece aşısının eksik olduğuna dair bir takip gerçekleştirilemeyecektir. Okulda aşılama öncesi ailelerin bilgilendirilmesi yetersiz olduğu için ailelerin on yıllardır yapılan okul çağı aşılamalarını reddetmeleri mümkün olacaktır.

Okulda yapılan aşıların Sağlık.net e girişleri anlık yapılmadığı için aşağıdaki gibi haberlerle karşılaşmak mümkün olacaktır.

Bu sonbaharda Haziran 2014 tarihinde yapılmış 6. Çocuk Felci kampanyasının tekrarı yürütülürken okul çağı aşılamalarında yaşanacak sorunlar konusundaki uyarımız kehanet değildir.

Tıpkı çocuk felci kampanyasının İstanbul’da yalnızca 6 ilçede yapılmasına karşı yaptığımız uyarılara rağmen, uygulamanın tüm İstanbul’a genişletilmesindeki gecikmeden doğacak sonuçların bir kehanet olmadığı gibi.
http://www.istabip.org.tr/icerik/poliobasinaciklamasi_05_06_2014.pdf

Ülkemizde bağışıklama hizmeti vatandaşların kişisel sorumluluğuna indirgenmiş olduğundan kişilerin (kendileri takip etmedikleri sürece) aşılama hizmetlerinden yararlanamayacak olması mümkündür.
Böyle bir sağlık ortamında HALK SAĞLIĞI HAFTASI’nı kutlarız.

( http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/kizamik-4003.html )


Bu HABERİ Paylaş!