Emekli Hekimler Açlık Sınırında Yaşıyor!


  • Temmuz 24, 2023
  • 22381

İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) hazırladığı emekli hekimlerle ilgili anket sonuçlandı. Ankete 65 yaş üstü 700’ü aşkın emekli hekim katıldı. Anket, emekli hekimlerin aldıkları maaşların yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Haziran 2023 açlık sınırını 10.434 TL, yoksulluk sınırını 36.091 TL olarak açıkladı. Emekli hekimlerin büyük bir kısmının maaşı açlık sınırının altında kaldı. Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimlerin maaşları arasındaki adaletsizlik de en çok şikâyet edilen konuların başında yer alıyor. BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan hekimlerin maaşları arasındaki fark 4 kata yakın.

Ankete göre 2014 yılında çalışan emekli hekim sayısı yüzde 65’ken 2023 yılında bu oran yüzde 74’e yükseldi. Üstelik çalışmak zorunda olan emekli hekimlerin maaşlarından kesinti yapılıyor.  Ankete katılanlardan yüzde 11.64’ü “çalışmaya gücüm yok”, yüzde 4.60’ı “gücüm var fakat iş bulamıyorum” dedi. Çalışmaya ihtiyacım yok” diyenlerin oranıysa yüzde 9.76’da kaldı.

İstanbul Tabip Odası olarak yıllardır bu haksızlığın ve hukuksuzluğun giderilmesi için emekli hekimlerimizle beraber hukuki tüm yollara başvurduk, beraber mücadele ettik, sonuç alıncaya kadar da etmeye devam edeceğiz.

Anketin sonuçlarını İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Başkanı Dr. Erdinç Köksal ile değerlendirdik.

İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu tarafından hazırlanan emekli hekimler anketinin sonuçlarını nasıl değerlendirirsiniz?

Sorunlarımız belli, maaşlarımız yetersiz, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlarla, SSK’dan BAĞ-KUR’dan emekli olanlar arasında muazzam bir maaş farkı var. Değişmedi bu, 2004’te bir anket yaptık, 2014’te yaptık ve şimdi de 2023’te yaptık. Her anketin birinci maddesi, emekli hekimlerin maaşlarındaki adaletsizlik ve dengesizlik. Bu hiç değişmedi. Bununla mücadelemize devam ediyoruz.

Komisyon temsilcileri olarak, Türk Tabipleri Birliği temsilcileri ile beraber TBMM’ye kaç defa gittik. Sağlık bakanları ve hekim milletvekilleri ile görüştük. Pratisyen hekimlere 1500 TL uzman hekimlere 2000’er TL ek ödenti yapılacağı söylendi. Yani hiç değilse yılların emeği boşa gitmemiş diye düşündük ama 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulamaya koyulduğunda gördük ki sadece emekli sandığından emekli olanlara uygulanıyor.  Bu büyük bir haksızlık. 7146 sayılı kanunun gerekçesinde aynen şu yazılmış;

“Tabiplerin emekli aylıklarının aldıkları eğitimlerle ve yönettikleri hizmetle mütenasip olmaktan çok uzak olduğu ve muadillerinin gerisinde olduğu saptanmış ve tabip emekliliklerine emekli aylıklarına ilaveten ek bir ödenti yapılmasına karar verilmiştir.”

Harika bir gerekçe, ama aynı fakülteden aynı sene mezun olanlardan biri Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev almış, hükümet tabibi olarak çalışmış, diğeri SGK bünyesinde hizmet vermiş, öbürü de BAĞ-KUR’lu olarak hizmet vermiş. Kime hizmet vermişiz, işçisine, çiftçisine, valisine, belediye başkanına, askerine, polisine hizmet vermişiz. Ama sonunda bu gerekçeye rağmen sadece Emekli Sandığı mensuplarına uygulanmış bir kanun ve büyük bir haksızlık içeriyor.

Tabip odaları ile hemen konuştuk görüştük neler yapılabilir diye. Hukuk büroları el attılar ve haksızlığa uğrayan hekimler adına davalar açıldı. Açılan pek çok davada anayasaya aykırılık olduğu halde çok üzülerek söylüyorum hiçbir yargı mensubu “evet burada haksızlık vardır bu kanun bütün hekimleri kapsamalıdır” diyemedi. Hukukçularımız üst mahkemelere başvurdu onlardan netice bekliyoruz.

Kim ne kadar maaş alıyor?

Bir profesör, hekim olarak en üst sınıra gelmiş bir profesör arkadaşımız 28.000 TL alıyor. Bir uzman emeklisi 22-23 bin lira alıyor, bir pratisyen arkadaşımız 11-12 bin lira alıyor ayda. Bir SSK emeklisi 7000-8500 TL arasında bir para alıyor. BAĞ-KUR’lular 4500-5000 TL alıyorlardı bu sene lütfettiler 7500 TL’ye çıkardılar. O kadar feci bir durum ki, ev kiraları 3 bin liradan bir anda 15 bin liraya çıktı. Maaşının hepsini verse bunu karşılayamayacak ne yiyecek ne içecek?

Çalışmak zorundaki hekimlerden bir de kesinti yapılıyor.

“Sen çalışıyorsun, suçlusun, keseceğim” diyor ve maaşını kesiyor Emekli Sandığı’nda çalışsa dahi. Böyle mağdur olan çok arkadaşımız var. Yani çalışmanın suç olduğu bir ortamdayız. Yabancı ülkelerden ihtiyacımız var diye doktor alıyoruz burada emekli hekim geçinmek için bir yerde iş bulmuş iş yeri hekimliği yapıyor “sen suçlusun” diyor ve maaşından kesiyor, büyük bir adaletsizlik.

2014’teki ankette de 2023’dekinde de emekli hekimlerin huzurevi talebi öne çıkıyor. Bu konuda atılan adımlar var mı?

O konuda 2014’ten itibaren çok ciddi anlamda birçok makamla temasa geçtik. Başta Prof. Fahrettin Kerim Gökay’ın vakfı var Göztepe’de büyük de bir alanları var, huzurevleri var onlarla temasa geçtik. Darüşşafaka ile temasa geçtik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile temasa geçtik ama o zaman da devlet beyaz gömleklilere şaşı bakıyordu bugün baktığı gibi maalesef olumlu bir sonuç elde edemedik.

Siz bir hekimsiniz yıllarca çalıştınız 80-85 yaşlarına geldiniz, eşinizi kaybettiniz, çocuklarınız yok ya da var ama çok uzaklarda. Çaresizlik içindesiniz, SSK emeklisisiniz 7500 TL maaş alıyorsunuz. Kendi kendinize geçinecek haliniz yok, mümkün değil. Ne yapmanız lazım, bir huzur evine gitmeniz lazım değil mi? Devlete ait huzurevleri var, o huzurevlerine başvurabilirsiniz. Telefon ediyorsunuz, diyorlar ki “Ayda 1750 TL’ye her türlü imkânı sağlıyoruz.” Ne kadar güzel, peki yarın gelebilir miyim? Diyorlar ki, “Hayır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurun, İstanbul Valiliği kararı ile bir inceleme geçirilecek, durumunuz anlaşılacak, hakikaten burada kalmaya ehilseniz ve yer açıldığı takdirde sıraya gireceksiniz.” Sırada kaç kişi var biliyor musunuz, 1600 kişi var. Darülacezeler var onlarla konuştum, “bir hekim arkadaşımız var yatması lazım ama BAĞ-KUR’lu 7500 TL maaşı var” dedim. “Biz eşi olmayan, çocukları olmayan, hayatta hiçbir şeyi olmayanları yatırıyoruz. Onun için bir çocuğu varsa asla alamayız. Bir evi varsa evini bize bağışlamak, emekli maaşını da bize vermek kaydıyla alabiliriz” dediler.  Peki bu emekli arkadaşımız nereye yatacak?

Böyle Adaletsizlik Olmaz! Bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılmalıdır!

Emekli Hekimler Komisyonumuz 14 Mart Tıp Haftası Kapsamında Huzurevi Ziyaretleri Yaptı

 

 


Bu HABERİ Paylaş!