Böyle Adaletsizlik Olmaz! Bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılmalıdır!


  • Ocak 08, 2019
  • 8825

İstanbul Tabip Odası (İTO) Hükümet tarafından “Emekli hekim maaşlarına zam!” başlığıyla açıklanan ve bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılacağı/yapıldığı algısı yaratan düzenlemenin getirdiği adaletsizliği vurgulamak, bu konudaki talepleri dillendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.

8 Ocak 2019, Salı günü 13.00’da İTO Cağaloğlu binasında düzenlenen basın toplantısına; Genel Sekreter Dr. Osman Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve Dr. Güray Kılıç katıldı.

Basın açıklamasını Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada; “Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak yıllarca emekli hekim maaşlarının yetersizliğine dikkat çektik ve yükseltilmesi için mücadele ettik. Başlangıçta bu talepler karşısında sessiz kalmayı tercih eden AKP Hükümetleri ise son yıllarda, özellikle de 14 Mart Haftaları vesilesiyle sık sık “Emekli hekim maaşlarına zam geliyor!” haberleri çıkardılar ve fakat bu haberlerin hiçbiri gerçek çıkmadı.

Ancak meslek örgütümüzün ve hekimlerin ısrarlı talepleri sonucunda emekli hekim maaşlarında düzenleme yapan 7146 sayılı Torba Yasa 03.08.2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve Yasada öngörülen 1.500-2.000 TL artışlar Ocak 2019 itibariyle hesaplara yatmaya başladı.

Söz konusu Torba Kanun Teklifi Meclis’e gönderildiğinde İTO olarak yaptığımız açıklamada “Dağ Gene Fare Doğurdu/EMEKLİ HEKİMLERİN ÇOĞUNLUĞU İÇİN ZAMLI MAAŞ HAYALDEN İBARET!” demiştik. (https://www.istabip.org.tr/4991-dag-gene-fare-dogurdu-emekli-hekimlerin-cogunlugu-icin-zamli-maas-hayalden-ibaret.html). Ne yazık ki bir kez daha haklı çıktık.

Büyük puntolarla “Emekli hekim maaşlarına zam!” başlığıyla açıklanan ve bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılacağı/yapıldığı algısı yaratan düzenlemenin getirdiklerine birlikte bakalım:

  • SSK emeklisi hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!
  • Bağ-Kur emeklisi hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!
  • Emekli Sandığı emeklisi olup bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmak zorunda olan hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!
  • Emekli Sandığı emeklisi olup makam tazminatı alan hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!
  • Profesör, doçent, yardımcı doçent; öğretim üyesi kadrosundan emekli olan hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!
  • 2008’den sonra çalışmaya başlayan hekimlerin maaşlarına ZAM YOK!

Peki, hangi emekli hekimlerin maaşlarına zam var?

Sadece ve sadece Emekli Sandığı emeklisi olup bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmayan hekimlerin maaşına ZAM VAR!

İsminden başka adaletle ilişkisi olmayanların yaptığı tam bir adaletsizlik!

Üstelik bu adaletsizliği yapanlar geçen yılın bitimine günler kala çıkardıkları Kararname ile  Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve Bakanlığa atananların varsa emeklilik veya yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceğini (kendi ifadeleriyle “çift dikiş”)  düzenlediler!

Bu adaletsizliği asla kabul etmiyoruz.

Başta emekli hekimler olmak üzere bütün meslektaşlarımızla birlikte, başta hukuk olmak üzere bütün mücadele yollarını kullanarak bu haksız, adaletsiz düzenlemeye karşı çıkmaya devam edeceğiz” denildi.

Ardından söz alan Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise şunları dile getirdi: “Söz konusu yasa çıkartılırken gerekçe olarak savcı, hakim, subay gibi meslek gruplarıyla kıyaslandığında emekli hekim maaşlarının düşük olduğu, bu konuda yaygın bir şikayet olduğu, bu haksızlığın giderileceği dile getiriliyordu. Ancak bu sayılan meslek gruplarındaki kişiler emekli olduklarında maaşlarında kesinti yapılmazken, hekimlerin maaşlarında kesintiye gidilmesi büyük haksızlık. Emekli olduğunda çalışmak zorunda kalmayan hekim sayısı son derece düşük. Büyük bir çoğunluk ekonomik sıkıntılar sebebiyle emekli olduğunda da çalışmak zorunda kalıyor. Bu noktaya da dikkat çekmek istiyoruz.”

Basın toplantısının sonunda Dr. Osman Öztürk konuyla ilgili olarak emekli hekimlerin katılımıyla 10 Ocak 2019, Perşembe akşamı İTO’da bir toplantı yapılacağını, sürecin takipçisi olduklarını belirtti.

Basın metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!