Gazze’de Kronik Hastalar Tıbbi Yardıma Hâlâ Erişemiyor!


  • Aralık 11, 2025
  • 15

Gazze’de ateşkes anlaşması yapılmış olsa da Filistinlilere İsrail tarafından uygulanan baskı, şiddet ve mahrum bırakma politikaları Gazze üzerindeki abluka ile devam ediyor. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan yaklaşık 350 bin hasta tedaviye hâlâ ulaşamıyor. Gazze’de 60.000’in üzerinde diyabet hastasının hayatları tehlike altında olmaya devam ediyor. İnsülin stokları tükenmek üzere, yakıt girişinin kısıtlanmasından kaynaklanan elektrik kesintileri nedeniyle mevcut insülinler uygun koşullarda saklanamıyor ve diyabet hastalarının ne yazık ki bu ilaçları kullanmak dışında bir seçenekleri yok.

Özelleşmiş diyabet kliniklerinden sadece 5 tanesi hizmet veriyor. Test malzemeleri ve steril enjektör miktarları kısıtlı olduğu için hastalar ihtiyaçları olan insülin dozları uygun bir şekilde hesaplanmaksızın kullanmak zorunda kalıyorlar. Elektronik izleme programları çalışmıyor.

Ameliyatlar için gerekli ilaç ve tıbbi malzemelerin yanı sıra çocuklara yönelik gıda takviyelerinin ülkeye girişine de hâlâ izin verilmiyor. 11 Kasım’da Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye bebek formül maması ve çocukların aşılanması için gerekli 1 milyon enjektörün girişine izin vermediği bildirildi. Aşıların saklanması için gerekli güneş enerjisi ile çalışan buzdolaplarının getirilmesinde de zorluklar yaşandığı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, tıbbi tahliyelerin gecikmesi sebebiyle Gazze’de 900 kişi hayatını kaybetti. Aralarında acil tahliyeye ihtiyaç duyan 4000 çocuğun da bulunduğu 16.500 hasta ise seyahat izni verilmesini bekliyor.

Hastaların tıbbi yardıma erişmesi için Gazze ablukası sonlandırılmalı ve Filistin halkına yardımların ulaştırılması için gerekli diplomatik baskılar uygulanmalıdır!

İstanbul Tabip Odası Filistin'le Dayanışma Çalışma Grubu


Bu HABERİ Paylaş!