Sağlık Çalışanları 30 Haftadır Vergide Adalet İstiyor!


  • Ekim 02, 2024
  • 31

Sağlık çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla %15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle Türkiye genelinde başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere hastane ve vergi daireleri önlerinde başlattığımız eylemler 30 haftayı geride bıraktı.  

İstanbul'da 2 Ekim 2024 Çarşamba günü, Mahmut Şevket Paşa Aile Sağlığı Merkezi önünde yaptığımız basın açıklaması şöyle:

SAĞLIK ÇALIŞANLARI 30 HAFTADIR VERGİDE ADALET İSTİYOR

MİLLETVEKİLLERİNE SESLENİYORUZ:
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ AYLARDIR DİLE GETİRDİĞİ VERGİDE ADALET TALEBİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ

Bugün 2 Ekim 2024 Çarşamba. Sağlık çalışanları, 30 haftadır çalıştıkları sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istemeye devam ediyor.

TBMM’nin yeni yasama dönemine başlamasıyla birlikte, milletvekillerinden gelirde ve vergide adalet için çaba göstermesini ve yasal düzenlemeler yaparak çalışanların vergi oranlarının düşürülmesini bekliyoruz.

Yoksulluk giderilmeden toplum sağlıklı olmaz. Yoksulluğa karşı mücadele mesleki sorumluluğumuzdur.

Beslenme, barınma, çevre gibi haklarının yanı sıra, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayan milyonlarca insanın sağlığını koruması, hastalıklarının sağaltılması ve sağlıklı yaşam sürmesinin derin yoksulluk koşulları altında zor olduğunu aylardır söylüyoruz. Toplumun sağlığı için çaba sarf ederken; her gün şahit olduğumuz derin yoksulluğa karşı sözümüzü söylemeye, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye, vergide ve gelirde adalet mücadelesine devam ediyoruz.

Şehir hastanelerini yapan şirketlere haksız adaletsiz ödemler, yüksek faiz ve kamuda israf sürüyor; çalışanlar fakirleşiyor.

Sayıştay’ın 2023 yılına ait Sağlık Bakanlığı denetim raporunda; şehir hastanelerini yapan şirketlerin kira bedellerinin dövize çevrildiğini, şirketlere tamamlamadığı inşaat alanları ya da sunmadığı hizmetlere rağmen kira ve hizmet bedelleri ödendiğini öğreniyoruz. Sayıştay’ın 27 maddede belirttiği usulsüzlüklere, halktan toplanan vergilerle şehir hastanelerini yapan şirketlere usulsüz ödenen paralara, KDV muafiyetlerine ve verilen imtiyazlara, elektrik ve doğalgaz ödemlerine, yemek masraflarına itiraz ediyoruz.

Sermayeden muafiyet, teşvik, af adı altında yapılan düzenlemelerle kazancı oranında vergi alınmamasına, ağırlıklı olarak çalışanlardan doğrudan veya dolaylı vergilerle elde edilen gelirlerin yurtdışı ve yurtiçi rantiye kesimine yüksek faiz verilerek veya kamuda israf edilerek harcanmasına itiraz ediyoruz.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için bankalardaki kredili mevduat hesaplarından (KMH) çektikleri nakit para son bir yılda %142,3 artarak 130 milyar TL’den 315 milyar TL’ye ulaştı. Borçlarını ödeyemedikleri için bankaların takibine düşen KMH borcu, %175 oranında artarak 2,8 milyar TL’den 7,7 milyar TL’ye çıktı.

Her geçen gün azalan gelirine karşılık yüksek vergiler ödeyen halk, artan pahalılık ve derinleşen yoksulluk karşısında çareler bulmakta zorlanıyor.

Çalışanın gelirini azaltıp vergisini artıran Orta Vadeli Program (OVP) geri çekilsin! 

Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün OVP verilerinden yaptığı hesaplamaya göre; hükümetin döviz kuru öngörüleriyle 2027 yılında vatandaşın ödeyeceği vergilerin, gelirinden daha çok artacak olması endişelerimizi de, mücadelemizi de haklı kılıyor.

İlgili bakanlarının yaptığı açıklamalara göre; TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni vergi paketleri gündeme gelecek, çalışanların yoksulluğu daha da artacak.

TBMM’de bulunan 15 partinin 593 milletvekiline sesleniyoruz: Bu duruma seyirci kalmayın! Halkın dayanacak hali kalmadı. Bu yoksulluğun toplumumuzda yaratacağı sağlıksızlıktan hepimiz sorumluyuz. Çabalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz.

Talebimizi 30. haftada yineliyoruz:

%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi talebimizi yineliyoruz.

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 30 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi, her çarşamba olduğu gibi, taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.

Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemiz devam edecek. Bu mücadeleye destek çağrımızı toplumun her kesimine yapıyoruz.

Saygılarımızla.

İstanbul Tabip Odası

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri


Bu HABERİ Paylaş!