İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenibosna Ek Hizmet Binası Kapatılmamalıdır!


  • Eylül 19, 2024
  • 400

İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenibosna Ek Hizmet Binası kapatılmamalıdır!

Yenibosna Merkez Mahallesi’nde 2011 yılından beri ilçe halkına hizmet veren hastanenin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili hastaneye gönderdiği 16 Eylül 2024 tarihli yazıya istinaden kapatılacağı kamuoyuna yansımıştır.

Söz konusu hastane, 2011 yılından beri tüm İstanbul’a hizmet vermektedir. Birçok branşta yapılan poliklinik hizmeti yanında, 61 fizik tedavi hastasına “yataklı kurum” olarak hizmet etmektedir. Günde yaklaşık 400 hastaya ayakta fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Bölgede bu kapasitede hizmet veren kamusal sağlık kuruluşu yoktur. Başta tekstil olmak üzere, sanayi işçilerinin ve yoksul halkın yoğun olduğu bu hizmet bölgesinde söz konusu hastanede; fizik tedavi, beyin cerrahi, nöroloji, ortopedi, iç hastalıkları, spor hekimliği, hidroklimatoloji alanlarında yaklaşık 600-700 hastaya poliklinik hizmeti sağlanmaktadır. Sağlık hizmetine ulaşım ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumuyla beraber bölgesel planlama açısından da hastanede hizmet sunumunun devam etmesinin yüksek kamusal yarar sağlayacağı görüşü hakimdir.

Binası Bahçelievler Belediyesi’ne ait olan söz konusu hastane 2011 yılından itibaren birçok kez belediye meclisi kararı ile bedelsiz olarak İl Sağlık Müdürlüğüne devredilmiştir. Ancak, 2022 yılından bu yana Bahçelievler Belediyesi’nin anlamakta güçlük çektiğimiz ısrarı sonucu binanın İl Sağlık Müdürlüğüne devredilmesi yönünde herhangi bir meclis kararı alınmamıştır.

Bölgede kamusal hizmet veren, bölge halkı tarafından istenen bu hastanenin İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili yazısında görüleceği gibi; sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç üzerine hizmet süresince bedelsiz tahsisi istenmiş ancak belediyenin cevabında; taşınmazın belediye hizmetlerinde kullanılması planlandığından yeniden tahsisinin uygun olmadığı bildirilmiştir. Oysa 2022 Kasım ayında dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık tesisinin hizmet sunumunun devamı için İstanbul Valiliğine yazı göndermiştir.

İstanbul Tabip Odası olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün, İstanbul Valiliğinin, Sağlık Bakanlığının ve Bahçelievler Belediyesi’nin konuyla ilgili İstanbul’daki sağlık ortamını ve kamuoyunu bilgilendirmesini talep ederiz.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!