Dt. Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü Şenyaşar Ailesi ile Boğaziçi Direnişi Bileşenleri’ne Verildi


  • Mayıs 26, 2022
  • 1103

23 Mayıs 1980 günü Mecidiyeköy'deki evinde barış ve demokrasi düşmanlarınca katledilen, dönemin TTB Merkez Konseyi üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner’i aramızdan kopartılışının 42. yılında sevgi, saygı ve özlemle andık.

Sevinç Özgüner’in anısını yaşatmak, insan hakları, barış ve demokrasi alanında çalışma yapanları onurlandırmak ve bu alanlarda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından her yıl düzenlenen “Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni” 23 Mayıs 2022 Pazartesi akşamı İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi. Ödülün 2022 yılı sahipleri Şenyaşar Ailesi ve Boğaziçi Direnişi Bileşenleri oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İnsan Hakları Derneği (İHD), İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İstanbul Tabip Odası (İTO) ve İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden oluşan ödül jürisi bu yılın ödülünü 14 Mart Tıp Haftası kapsamında 19 Mart 2022 günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan Ödül Töreni’nde açıklamıştı.
Ödüller Sevinç Özgüner’in katledildiği gün olan 23 Mayıs’ta 441 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Şenyaşar Ailesi ve 505 gündür mücadeleleri devam eden Boğaziçi Direnişi Bileşenleri’ne takdim edildi.

Urfa Suruç’ta 14 Haziran 2018 tarihinde AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar 9 Mart 2021 tarihinde ‘Adalet Nöbeti’ni başlatmışlardı. Nöbet birinci yılını doldururken “Keşke bu direnişe ihtiyaç olmasa, adil bir yaşam olsa. Bu adil yaşamı haklı insanların onurlu direnişi ile geri getireceğiz” diyen Ferit Şenyaşar ve annesi Emine Şenyaşar, katıldıkları ödül töreninde yaptıkları konuşmada adalet arayışlarındaki ısrarlarını yineleyerek her şeye rağmen mücadelelerine devam edeceklerini söylediler.

Şenyaşar ailesi, ödül töreninden önce aynı gün, Gezi Davası'nda onanan mahkûmiyet kararlarından sonra Mimarlar Odası Karaköy Binası önünde TMMOB tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemine de katıldı.

2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak kayyum Melih Bulu’nun atanması üzerine üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” sloganı ile bir direniş başlatmışlar ve bu direniş akademiye ve kamuoyuna moral olmuştu. ‘Özgür, özerk ve demokratik üniversite’ talebi ile sürdürdükleri mücadeleden vazgeçmeyen Boğaziçi Direnişi Bileşenleri de ödül törenindeydi.

Ödül töreninde Bileşenler adına konuşan Prof. Dr. Lale Akarun ise “Bizim mücadelemiz Şenyaşar Ailesi yanında hiçbir şey değil. Ama iki tarafın da ortak yanı, adaletten umudunu kesmemek.” dedi. Akarun konuşmasına, Yükseköğretime yapılan saldırının tamamen hukuka aykırı olduğunu, asla kabul etmeyeceklerini, vazgeçmeyeceklerini ve hukuka olan inançlarını yitirmeyeceklerini söyleyerek devam etti. Ardından katılımcılar arasından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve emekçileri adına da kısa konuşmalar yapıldı.

İstanbul Tabip Odası sosyal medya hesapları ve youtube kanalından canlı yayınlanan törene İTO Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. H. Ayşen Yavru, Dr. Tamer Yazar, Dr. Cegerğun Polat, Dr. Saffet Ercan ve geçmiş dönem İTO YK üyelerinin yanında, İstanbul Dişhekimleri Odası, DİSK, KESK, SES Şişli Şubesi, TİHV ve İHD temsilcileri ile CHP, HDP, EMEP ve Halkevleri’nden de katılım oldu

Tören İTO İnsan Hakları Komisyonu’ndan Dr. Murat Ekmez’in konuşmasıyla açıldı. Dr. Murat Ekmez tüm katılımcıları ve izleyicileri demokrasi ve insan hakları mücadelesinde kaybettiğimiz sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Saygı duruşunun ardından Sevinç Özgüner’in hayatını anlatan sunum Türkçe ve Kürtçe olarak Dr. İncilay Erdoğan ve Dr. Murat Ekmez tarafından yapıldı.

Açılışın ardından sırasıyla Dişhekimleri Odası İstanbul Şube Genel Sekreteri Fatma İnci, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dr. Gencay Gürsoy ve Dr. Taner Gören konuşmalar yaptılar; Dr. Nazmi Algan Sevinç Özgüner’in Datça’da yaşayan kızları Işıl ve Alev Özgüner’in mesajlarını ve teşekkürlerini heyete iletti.

Sevinç Özgüner’in iyi hekimlik ve ülkenin demokratikleşmesi mücadelesine yapmış olduğu katkıların vurgulandığı konuşmalarda insan hakları, barış ve demokrasi konusunda temsil ettiği değerlerin bugün de geçerliliğini koruduğunun altı bir kez daha çizildi.

Konuşmalar ve sunumların ardından Şenyaşar Ailesi ödülünü TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, Boğaziçi Direnişi Bileşenleri İTO Yönetim Kurulu Başkanı Nergis Erdoğan’ın elinden aldılar.

Jüri üyeleri, tüm katılımcılar ve ödül sahipleriyle birlikte toplu fotoğraf çekiminin ardından ödül töreni daha adil, daha demokratik ve sağlıklı bir toplum temennisiyle son buldu.


Bu HABERİ Paylaş!