İstanbul Tıp Fakültesi Pediatri Kliniği’nde Şiddete Uğrayan Meslektaşlarımızı Ziyaret Ettik


  • Ekim 11, 2021
  • 1434

Sağlıkta şiddet ne yazık ki tüm yıkıcılığı ile gündemimiz olmaya devam ediyor. Çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda asistan hekimler şiddete maruz kalma ihtimali en yüksek hekim grubu olmayı sürdürüyor.

Meslektaşlarımız yine aynı sebeple şiddet gördükten sonra gerekli destek mekanizmalarına (görev yerinden uzaklaşmak, şiddeti bildirmek, hukuki destek almak vb) ulaşmakta da zorlanıyor. Şiddet karşısında gerekli adımların atılamaması, önleyici mekanizmaların işletilememesi sağlıkta şiddeti sağlık hizmetinin rutini haline getiriyor, şiddete uğrayan kişileri yalnızlaştırıyor.

Bu durumun son örneği 7 Ekim 2021, Perşembe günü İstanbul Tıp Fakültesi Pediatri Kliniğinde yaşandı. Klinikte görev yapan asistan hekimler pandemi nöbetinde hasta yakınları tarafından önce sözlü sonrasında fiziksel şiddete uğradılar. Şiddetin sebebi bu kez “hekimin çok soru sorması” oldu. Anamnez almaya çalışan meslektaşımıza “Çocuk hasta işte sen ne soru soruyorsun” sözleriyle başlayan olay hekimlere hakaret, tehdit ve boğaz sıkmaya varan bir şiddete ulaştı. Beyaz kodun verilmesi, şikayetçi olunması sonrası saldırgan gözaltına alındı. Ancak şiddet devam etti. Çocuk hastanın diğer yakınları sözlü, fiziki şiddet ve tehditlerle meslektaşlarımızı taciz etmeyi sürdürdüler.

Olayın ardından İstanbul Tabip Odası (İTO) Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu olarak meslektaşlarımızı nöbetlerinde ziyaret ettik. Sorunlarını ve neler yapabileceğimizi konuştuk.

Şiddete karşı önlemlerin derhal alınması ve sonrasında caydırıcı bir hukuki sürecin işletilmesini talep ediyor, yalnız değilsiniz diyoruz. İstanbul Tabip Odası olarak sürecin takipçisi olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, asistan hekimleri hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.


Bu HABERİ Paylaş!