Dt. Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na Verildi


  • Mayıs 26, 2021
  • 2316

23 Mayıs 1980 günü Mecidiyeköy'deki evinde barış ve demokrasi düşmanlarınca katledilen, dönemin TTB Merkez Konseyi üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner’i aramızdan kopartılışının 41. yılında sevgi, saygı ve özlemle andık.

Sevinç Özgüner’in anısını yaşatmak, insan hakları, barış ve demokrasi alanında çalışma yapanları onurlandırmak ve bu alanlarda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla İstanbul Tabip Odası’nca (İTO) her yıl düzenlenen “Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni” pandemi koşulları sebebiyle bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

İTO, İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO), DİSK, KESK, TMMOB, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinden oluşan ödül jürisi bu yılın ödülünü, uzun yıllardır kesintisiz bir şekilde insan hakları mücadelesi yürüten, HDP milletvekiliyken milletvekilliği keyfi bir şekilde düşürülen ve halen tutuklu bulunan meslektaşımız Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verdi.

25 Mayıs 2021, Salı akşamı Cağaloğlu binamızda gerçekleştirilen ve İTO youtube kanalından canlı yayınlanan törene İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Murat Ekmez, Dr. Recep Koç, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Tarık İşmen ve İDO Genel Sekreteri Dt. Zozan Gölbaş ve Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu katıldı.

Tören İTO İnsan Hakları Komisyonu’ndan Dr. Yusuf Kul’un konuşmasıyla açıldı. Dr. Yusuf Kul tüm katılımcıları ve izleyicileri demokrasi ve insan hakları mücadelesinde kaybettiğimiz sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Saygı duruşunun ardından Sevinç Özgüner’in hayatını anlatan bir sunum yaptı.

Açılışın ardından Dr. Murat Ekmez, Dr. Pınar Saip ve Dt. Tarık İşmen konuşmalar yaptılar ve Sevinç Özgüner’in iyi hekimlik mücadelesine ve ülkenin demokratikleşmesi mücadelesine yapmış olduğu katkıları vurguladılar ve insan hakları, barış ve demokrasi konusunda temsil ettiği değerlerin bugün de geçerliliğini koruduğunu belirttiler.

Yapılan konuşmaların ardından Dr. Yusuf Kul 2021 yılı ödülünün Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na veriliş gerekçelerini aktardı; Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Türkiye’de KHK’lıların uğradığı hak ihlalleri, gözaltılarda ve cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muameleyi dile getirmesi, demokrasi ve insan hakları savunusunda hakikate cesaretle ve ısrarla dokunan duruşu sebebiyle ödüle layık görüldüğünü dile getirdi.

Ödül sunumunun ardından Sevinç Özgüner’in kızı Işıl Özgüner ile İTO ve TTB eski başkanlarından Dr. Erdal Atabek’in görüntülü mesajları paylaşıldı.

Ödülü Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu tutuklu bulunduğu için oğlu Salih Gergerlioğlu aldı. Salih Gergerlioğlu yaptığı teşekkür konuşmasının ardından babasının avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajı okudu. Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu mesajında şunları dile getirdi:

“30 yıllık hekimim. Bu ödül dolayısıyla mutluyum. İstanbul Tabip Odası'na teşekkür ediyorum. Verdiğim insan hakları mücadelesinden dolayı hapse atıldım. Yaşam ve insan hakları dışında bir mücadelemiz yok. Tüm hayatı boyunca hayat kurtarmaya adanmış doktorların barış istediği için milletvekilliğinin düşürülmesi, hapse atılması ortada. Kararın siyasi olduğu ortada. Buna rağmen bir doktorun hayat kurtarmaktan ve barıştan başka bir düşüncesi olamayacağını herkesin bilmesi gerekir. Vekillik hayatım boyunca da TTB'nin ve odaların genel merkez ve şubelerinin hazırladığı raporları Meclis'te basın toplantılarında açıklamış bir vekilim, Covid başladığında iktidarın tüm gizlemelerine rağmen mahpus covidli hastaları yattığı yerde tespit ettiğim için hakkımda iki fezleke gönderildi. Ancak bu hastalardan vefat edenler oldu. Örneğin mahpus Arif Yıldırım'ın covid olduğunu söylediğim için iki fezleke geldi. Daha sonra Arif Yıldırım'ın öldüğü ortaya çıktı. Daha salgının başında biz şeffaf olmayan yönetimi görüyorduk. Ancak bunun için cezalandırıldım. Ama asıl cezalandırılan toplum oldu. Ben bunları tabip odalarının raporlarıyla birlikte Meclis'te anlattım. Yine de yönetim hataları on binlerce insanın hayatına mal oldu. Hayat ve barış için doğruları söylemeye devam edeceğim. Hapisten de bir doktor olarak gördüklerimi ve hak ihlallerini duyuruyorum. Bundan sonra da susmayacağım.”

Tören Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ödülünü özgürlüğüne kavuştuğu gün kendisine bizzat vermek dileğiyle sona erdi.

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!