Sağlık Çalışanlarından Ortak Basın Açıklaması: Yaşamak ve Yaşatmak İstiyoruz

• Haziran 10, 2020

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı Ayşegül Aktürk’ün bir erkek tarafından öldürülmesine karşı sağlık çalışanları ortak bir eylem gerçekleştirdi.

Sağlık çalışanları; İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık-İş’in çağrısıyla 9 Haziran 2020, Salı günü 12.30’da hastane önünde düzenlenen basın açıklamasında bir araya geldi. Basın açıklamasına sağlık çalışanlarının yanı sıra Maltepe Belediyesi Kadın Meclisi üyeleri, hemşerileri, kadın örgütlerinden bir çok kadın da katıldı.

Etkinlik bugüne dek kadın cinayetleri nedeniyle yitirilen kadınlar için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından kurum temsilcileri konuşmalar yaparak yaşanan kadın cinayetlerinin münferit olmadığını, sistemin bu tabloyu yarattığını, iktidarın önlem almadığını vurguladılar.

İTO adına söz alan Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Dr. Süheyla Ağkoç yaptığı konuşmada, pandemi günlerinde topluma bir müjde diye sunulan infaz düzenlemesi ile erkekleri salıveren iktidarın kadın cinayetlerindeki tutumuna ve cezasızlık uygulamalarına değindi. Dr. Süheyla Ağkoç şunları dile getirdi; “Çalışma yaşamında oldukça özverili, başarılı, herkes tarafından sevilen bir kadın arkadaşımızı yitirmenin acısı bizler için çok büyük. Kadınlar olarak bir tek canımızı daha yitirmek istemiyoruz. Ve kadınlar olarak buradan bir kez daha haykırıyoruz; bu işin fiili ve hukuki takipçisi olacağız!”

Ardından söz alan SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak da, özellikle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Basın metninin okunmasının ardından Ayşegül’ün çalıştığı B Blok önüne karanfiller bırakıldı.