Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasını çıkarmak için hâlâ daha ne bekliyorsunuz?


  • Ekim 17, 2019
  • 1688

Sağlıkta şiddet durmuyor, hız kesmiyor. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak şiddet ikliminde boğulmuş, kuşatılmış vaziyette sağlık hizmeti vermeye, hayat kurtarmaya çalışıyoruz. 

Son olarak, 16 Ekim 2019 günü saat 15.00’da İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nde görevli meslektaşımız Dr. Kadir Songür, bir hafta önce muayene ederek ilaç yazdığı bir hasta tarafından jiletle boğazından yaralandı. Genç meslektaşımız şans eseri hayatta ve tek avuntumuz hayati tehlikeyi atlattığını öğrenmiş bulunmamız. Öncelikle meslektaşımıza geçmiş olsun diyoruz. 

Dr. Kadir Songür'e ilk müdahaleyi çalıştığı hastanedeki meslektaşları yaptı. Jiletin, karotis damara zarar vermediği, ancak derin kesik oluştuğu bildirildi. Olay yerinden kaçan saldırgan ise polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Son saldırıyla bir kez daha gördük ki, hekimler ve sağlık çalışanları olarak can güvenliğimiz olmaksızın çalışıyoruz. Uzun yıllardır başta Sağlık Bakan(lar)ı olmak üzere yetkililere ısrarla sesleniyoruz: Sağlıkta şiddeti doğuran koşullar, hekimleri sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu olarak gösteren, ortada bırakan, hedef tahtası haline getiren uygulama ve söylemlere son verilmeli, şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar verilmeli, güvenli ortamlarda çalışmamızı sağlayacak etkili adımlar atılmalı, TTB’nin önerisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşam hakkını tehdide varan, canımızı yakan, canlarımızı alan bu şiddet ortamına karşı Sağlık Bakanlığı suskun, yetkililer suskun. Haklı taleplerimizi duymazdan, görmezden gelmeye devam ediyorlar.

Ülkeyi yönetenleri ve Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor, sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli adımları acilen atmaya, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesini duymaya ve gereğini yapmaya çağırıyoruz.

İstanbul Tabip Odası

Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!