Felsefe Etkinlikleri 28: Aydınlanma ve Din


  • Aralık 20, 2017
  • 1476

Merhaba,

2017'nin son toplantısını 26 Aralık 2017, Salı akşamı Cağaloğlu'nda yapıyoruz. Bu kez konumuz; “Aydınlanma ve Din”. Bu önemli konuyu çok yönlü ve farklı bakış açılarıyla, ayrıntılarıyla konuşabilmek için bir panel yapmaya karar verdik. Panelimizin moderatörü Dr. Saffet Murat Tura panelin içeriğine dair şöyle diyor;

“Felsefe buluşmalarında bir süredir Aydınlanma konusunu ele alıyoruz. İnsanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Aydınlanma şüphesiz oldukça kompleks bir fenomen. Felsefenin temel epistemolojik ve ontolojik problemleri açısından oldukça farklı, hatta karşıt tezlere yer veren Aydınlanma hareketini bir tek formüle indirgeyerek açıklamak zor. Bununla beraber Aydınlanmanın en temel özelliklerinden birinin ne kadar güçlü olursa olsun hiç bir inancın epistemolojik açıdan meşru ve temellendirilmiş bir bilgi kaynağı olarak kabul edilemeyeceği tezi olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. İşte bu bağlamda Aydınlanma ve Din konusunu ele almanın yararlı olabileceğini düşündük. Modern laisizm anlayışıyla da yakından ilişkili olan bu konunun Batı Avrupa dışı uygarlıklar açısından nasıl bir sorunsal yarattığı da ayrıca önemli.”

Bu açıklamanın üzerine fazla söze gerek var mı? Sizi de bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla,

İstanbul Tabip Odası

 

“Aydınlanma ve Din”

Panelistler: Ferda Keskin*, Hilmi Yavuz** ve Metin Sarfati***

Moderatör: Saffet Murat Tura****

Tarih: 26 Aralık 2017 Salı

Saat: 19.00

Yer: İstanbul Tabip Odası CAĞALOĞLU Binası

 

*Ferda Keskin; “Kendilikle İlişki Biçimleri Olarak Aydınlanma ve Din”
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Lisans, Columbia University Felsefe Bölümü’nden Master ve Doktora derecelerini aldı.

Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesi olan Keskin, aynı zamanda kurucusu olduğu Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı’nın direktörlüğünü yapmaktadır. 

Çalışma alanları: Michel Foucault, Etik, Toplum ve Siyaset Felsefesi, Toplum Bilimleri Felsefesi, Edebiyat ve Felsefe.

**Hilmi Yavuz; “Aydınlanma, Din, Türkiye”

1936, İstanbul doğumlu. İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu, bir süre gazetecilik yaptı, İngiltere’de B.B.C. radyosu Türkçe Bölümü’nde çalıştığı yıllarda (1964-1969) Londra Üniversitesi’ne bağlı University College Felsefe Bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı (1968/1969 ders yılı). Dönüşünde Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazetelerinde (bir kısmı Ali Hikmet imzasıyla) eleştiriler, incelemeler yazdı. Uzun yıllar Mimar Sinan ve Boğaziçi Üniversitelerinde Uygarlık Tarihi ve Felsefe okuttu; Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki öğretim görevinden emekli oldu (2001).

***Metin Sarfati; “Modernleşmenin Ufkunda Kutsalın Eleştirisi”

İstanbul’da doğdu. Toplumsal sorunlara ilk ilgisi okuduğu Galatasaray Lisesi’nde oluştu. İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra akademik yaşamına ara verdi. Daha sonra yine İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Doktorasını tamamladı. Doçentlik ünvanını Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde “İktisadi Düşünce Tarihi” alanında aldı. Aynı bölüme Profesör olarak atandı. Görev süresi boyunca Fransa’nın çeşitli üniversitelerinde -burslu, burssuz olarak- bulundu, “davetli öğretim üyesi”, “professeur invité” olarak ders verdi.

http://metinsarfati.com/

 

****Saffet Murat Tura;

Saffet Murat Tura 1955 yılında Akyazı'da doğdu. 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre fizyoloji üzerine çalıştıktan sonra 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde psikiyatri uzmanlığını tamamladı. Analitik yönelimli psikoterapi üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında İmago Psikoterapi Merkezi'ni kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında bilimsel çalışmalarının yanı sıra felsefe ve politika konularında yazıları yayımlandı. Tura'nın “Freud'dan Lacan'a Psikanaliz”, “Günümüzde Psikoterapi”, “Şeyh ve Arzu”, “Histerik Bilinç”, “Madde ve Mana” ve “Beynin Gölgeleri” adlı kitapları bulunmaktadır.


Bu HABERİ Paylaş!