Yetki SGK’da, Kazanç Hastane Sahibinde, Sorumluluk Hekimde Olamaz!


  • Şubat 01, 2016
  • 1725

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesinde hekimleri müteselsil sorumlu tutan akıl dışı uygulama Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odamızın girişimleriyle durduruldu.

Hekimler,  Sağlıkta Dönüşüm Programının başlangıcından bugüne gerek özel gerek kamu alanında, yetkileri sınırlanmış,  yaptıkları iş üzerinde söz hakları kısıtlanmış bir biçimde çalıştırılıyor. Hasta hekim ilişkisinde hekimin bağımsızlığı hatta inisiyatifi her geçen gün daha da sınırlandırılıyor.  Ancak aynı dönemde sağlık hizmet sunumunda çıkan her türlü aksaklıktan yaptığı işin üzerindeki belirleyiciliği iyice azalan hekimler sorumlu tutulabiliyor. Hastane işleyişinin, performans  sisteminin, hak ediş uygulamalarının, özel sigorta sözleşmelerinin, acillerdeki yığılmaların, eğitimin ve bütünsel yaklaşımın bir sistem olarak terk edilmesinin yarattığı tüm sorunlarda hekimler suçlanabiliyor.  Bu sorumlu tutulma bazen hekimlere şiddet olarak dönüyor, bazen de SGK’nın son uygulamasında olduğu gibi üzerinde inisiyatif kullanamayacağı Özel Sağlık Hizmet Sunucuları ile yapılan sözleşmelerin müteselsil sorumlusu yapılarak sonlanıyor. 

İstanbul Tabip Odası olarak buradan  hekimlerin de Bakanlığı olması gereken Sağlık Bakanlığı’na, bir çalışan olarak hekimlerin de çalışma haklarını koruması gereken Çalışma Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve tüm özel sağlık kurumu yöneticilerine seslenmek istiyoruz;  bilinmelidir ki, hekimler,  belirleyicisi olmadıkları hiçbir sürecin sorumlusu tutulamazlar. Hekim emeği üzerinden kar elde etmeye odaklı bir sistemin sadece zarar ve sorunlu kısımlarında akıllarına hekimleri getirenlere, hekimlerin yoksulluk sınırının altındaki emekli hekim maaşlarını, her an işsiz kalmalarına yol açan güvencesiz sözleşmelerini, yer yer ödenmeyen maaş ve hak edişlerini hatırlatmak isteriz.

Özel Sağlık kurumlarında çalışan tüm meslektaşlarımızın her türlük hak kayıplarında yanlarında olduğumuzu ve olacağımızı bir kez daha hatırlatıyor, aşağıdaki bilgilendirmeler doğrultusunda gerekli adımları atmalarını rica ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Yaptığımızı idari ve hukuki girişimler sonucunda; SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)  özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerine sağlık kuruluşu ile birlikte müteselsil sorumlu olacaklarına ilişkin hüküm konulmasına yönelik talebi kaldırmıştır.(Dosyalar için tıklayınız...

Bu durumda meslektaşlarımızın sözleşme imzalama gereği ortadan kalkmıştır. Özel sağlık kuruluşlarının da bugüne dek hekimlerin imzalamış olduğu sözleşmeleri de iptal etmeleri gereklidir.

SGK'ya yazılan hukuka aykırılık yazısı http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/sgk-5862.html
SGK'ya yapılan ziyaret http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/sgk-5897.html
SGK'ya yapılan çağrı http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/ohek-5907.html


Bu HABERİ Paylaş!