Küba Henry Reeve Sağlık Tugayı İstanbul Tabip Odası’nı Ziyaret Etti


  • Mart 13, 2023
  • 429

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem ertesi, destek ve dayanışma amacıyla ülkemizde bulunan Küba Henry Reeve Sağlık Tugayı 10 Mart 2023 Cuma günü İstanbul Tabip Odası ile buluştu.

Yirmisi doktor olmak üzere hemşire, epidemiyolog ve diğer uzmanlık alanlarından toplam otuz iki kişiden oluşan Sağlık Tugayı, depremin ilk haftasında Kahramanmaraş’a ulaşmış ve bir ay boyunca sağlık hizmetlerine destek olmuştu.

9 Mart Cuma günü ülkelerine dönmek üzere Kahramanmaraş’tan ayrılan ve İstanbul’a gelen heyet İstanbul Tabip Odası tarafından Cağaloğlu binasında ağırlandı ve Sevinç Özgüner Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan’ın sunumu ve açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Esin Tuncay ve Dr. Saffet Ercan’ın yanı sıra, İstanbul Tabip Odası geçmiş dönem başkan ve yöneticileri Dr. Gencay Gürsoy, Dr. Özdemir Aktan, Dr. Taner Gören, Dr. Ali Çerkezoğlu, Dr. Nazmi Algan. Dr. Güray Kılıç ve Dr. Elif Kırteke de eşlik etti.

İstanbul Tabip Odası’nı tanıtan, Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorunlarına değinen ve deprem bölgesindeki çalışmalarını anlatan Dr. Nergis Erdoğan, iki ülke hekimlerinin birbirlerinden öğreneceği çok şey olduğunu vurguladı.

Dr. Gencay Gürsoy konuşmasında, Türkiye’de demokrasi mücadelesi ile Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odalarının bu mücadeledeki yerini vurguladı. Kendisi de depremzede olan Dr. Ali Çerkezoğlu ise kapitalist ülkelerde bu tür dönemlerde insani dayanışmanın, yardımlaşmanın, neoliberal sağlık politikalarına karşı mücadelenin ve Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları gibi kurumların, sivil toplumun varlığının önemine değindi.

Toplantı, Sağlık Tugayı hekimlerinin bölgedeki deneyim ve gözlemlerini aktarmaları ile devam etti. Daha önce Pakistan, Meksika, Gine gibi ülkelerde deprem, ebola ve Covid-19 mücadelesinde görev alan Sağlık Tugayı’na, sahada bizzat eşlik eden Küba Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios ve ekip şefi Dr. Juan Carlos Dupuy Núñez “Bu kez de bir şey yapmadan duramazdık” dedi.

Büyükelçi karşılıklı iyi niyet, dayanışma ve gelecekte de sürecek iş birliği temennisi ile ülkelerindeki ambargonun teknoloji konusunda engel yarattığına değinerek, Türkiye hükümeti ile kurulacak iş birliğinin bu engeli aşmalarına yardımcı olabileceğine işaret etti.

Toplantı daha iyi günlerde buluşmak üzere dayanışma ve iş birliği temennileriyle biterken, heyet İstanbul Tabip Odası emekçilerinin de katılımıyla alkışlarla uğurlandı.


Bu HABERİ Paylaş!