Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz! TTB ve Sağlık Hakkı Mücadelemiz Susmadı Susmayacak!


  • Aralık 20, 2022
  • 428

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın basına verdiği bir demeç sonrası hakkında açılan soruşturmaya ilişkin, yazılı olarak ifade vermeye gideceğini bildirmesine rağmen ciddiyetsiz ve düzeysiz bir şov ile gözaltına alınması ve ardından topluma gözdağı vermek amacıyla tutuklu yargılanmasının üzerinden 55 gün geçti.

Fincancı’nın tutuklanmasıyla eş zamanlı olarak da kimi siyasi kanallar aracılığıyla Türk Tabipleri Birliği’ni etkisizleştirme, güçten düşürme ve susturma amacıyla bir itibarsızlaştırma ve saldırı politikası geliştirildi. Hem TTB yasasında hem de diğer meslek örgütlerine ilişkin yasada değişiklikler yapılacağı gündeme getirildi. Bu politikalar sosyal, siyasal ve sağlık alanında halkı zor durumda bırakarak, tüm hak arama mücadelelerinin önüne geçme, karşıt görüşü yok sayma ve toplumu daha da kutuplaştırma amacı taşımaktadır.

Bu bağlamda İstanbul Tabip Odası, TTB Merkez Konseyi üyelerinin de katılımıyla 20 Aralık Salı günü İTO Cağaloğlu binasında bir Basın Toplantısı düzenlendi.

İTO Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç açılış konuşmasında TTB ve diğer meslek odaları üzerindeki baskılara değinerek, hiçbir şekilde susmayacak sinmeyeceklerini, halkın sağlık hakkını, iyi hekimliği ve mesleki bağımsızlığı korumak adına mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Bu Tutuklama Yıldırma, Bezdirme, Meslek Örgütlerini Susmaya Teşvik Etme Amacı Taşımaktadır

Oruç’un ardından söz alan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Vedat Bulut “Anayasanın 135. maddesi çok açık bir şekilde meslek örgütlerinin özerkliğini korumaktadır. Ancak bu anayasa maddesini değiştirme çoğunluğu bulamayan hükümet birtakım uydurma delillerle veya mahkemelerle meslek örgütlerini yıldırma, yöneticilerini tutuklayarak işlevsiz hale getirme ve mümkünse de yandaş kılma projesi yapmakta.

23 Aralık Cuma günü saat 9.30’da örgütümüzün, Türk Tabipleri Birliği’nin Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın davası var. Hocamız tutukluluğunun 55. gününde. Bu tutuklama bir yıldırma, bezdirme, meslek örgütlerini susmaya teşvik etme amacı taşımaktadır. Seçimlere 6-7 ay kala Ankara’da ve İstanbul’da hukuki kararların politik olarak motive edildiğini görüyoruz, bu durum adalet adına ve Türkiye’nin geleceği adına son derece üzücü.

Türk Tabipleri Birliği’nin özerkliği tek başına konuşulacak bir konu değil. Bu konuda 7 meslek örgütü ile bir araya gelerek bu mücadeleyi yürütüyoruz. 23 Aralık, Cuma günü meslek örgütümüz ve Dr. Şebnem Korur Fincancı adına hukuki normlar içerisinde bir karar verileceğini umuyoruz.” dedi.

Bulut’un ardından konuşan TMMOB İKK Sekreteri Seyfettin Avcı; TTB ve Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya destek olmak amacıyla, emek ve meslek örgütleri üzerindeki baskılara karşı koymak adına toplantıya katıldıklarını belirtti.

Geçmiş yıllarda da TMMOB olarak pek çok benzer baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını dile getiren Avcı; çalışma alanlarının kamu ve halk adına yapılan yanlışları düzeltmek ve denetim yapmak olduğunu ancak mesleki çalışma alanlarının iktidar tarafından daraltıldığını, yasal olmayan tutuklamalarla karşılaştıklarını söyledi. TMMOB üyesi Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Av. Can Atalay’ın haksız hukuksuz tutukluluklarını hatırlatarak, Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın da tıpkı Gezi Davası tutukluları gibi kendi mesleki alanında verdiği bir ifade sebebiyle susturulmaya çalışıldığını belirtti.

Basın Toplantısı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan’ın basın açıklamasını okuması ve 23 Aralık Cuma günü İstanbul Adliyesi (Çağlayan) 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya destek çağrısıyla son buldu.

Basın Açıklaması Metni İçin Tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!