Basın Açıklaması: Her Yıla 120 Gün Yıpranma Payı İstiyoruz! COVID-19 Meslek Hastalığı Yasası İstiyoruz!


  • Ekim 27, 2021
  • 1248

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Emek Bizim, Söz Bizim” çağrısıyla başlattığı eylem sürecinde hekimler bu kez “Her Yıla 120 Gün Yıpranma Payı İstiyoruz! COVID-19 Meslek Hastalığı Yasası İstiyoruz!” talebiyle basın açıklamaları yaptılar.

İstanbul’daki merkezi etkinlik 27 Ekim 2021, Çarşamba günü 12.30’da Sultangazi Haseki EAH önünde yapıldı. Hastanede görevli hekim ve sağlık çalışanlarının katıldığı basın açıklamasında İstanbul Tabip Odası’nı (İTO) temsilen İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Murat Ekmez ve Dr. Recep Koç yer aldılar. Basın açıklaması öncesinde Dr. Murat Ekmez tüm katılımcıları geçtiğimiz hafta yoğun bir nöbet sonrası evine dönerken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen ve kaybettiğimiz sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Ardından bir konuşma yapan Dr. Murat Ekmez şunları söyledi: “Geçen hafta tüm ülkede ve İstanbul’da 5 dakikada hasta bakılamaz, sağlık 5 dakikaya sığdırılamaz demek için eylemdeydik. Bugünse hakkımız olan yıpranma payı ve COVID-19’un meslek hastalığı sayılması, buna dair yasa çıkartılması talebiyle eylemdeyiz. Sağlık sistemi iflas etmiş durumda. İflas eden bu sistemin tüm yükü biz sağlık emekçilerinin omuzlarına yükleniyor. Tükenmiş durumdayız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz, giderek yoksullaşıyoruz. COVID sebebiyle yüzlerce meslektaşımızı, sağlık emekçisi arkadaşımızı kaybettik. Sağlık Bakanlığı bütün bu tükenmişliğimize, ağır çalışma koşullarına kulaklarını tıkamış durumda. Sağlık Bakanlığı sistemi özel hastane zincirlerinin çıkarları, beklentileri üzerine yürütmek istiyor olabilir. Bizler halkımızın sağlık hakkı için, toplum sağlığı için, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için mücadele etmeye kararlıyız. Her hafta başka bir sorunumuzu dile getirmek üzere eylemler yapacağız. 23 Kasım’da Ankara’ya Beyaz Yürüyüş başlatıp, 27 Kasım’da kitlesel bir Beyaz Forum gerçekleştireceğiz.”
Dr. Murat Ekmez konuşmasında asistan hekimlerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına, 36 saati bulan nöbetlere, nöbet ertesi izin hakkı olmayışına da değindi. Dr. Rümeysa Berin Şen’in hayatını kaybetmesinin asistan hekimlerin yaşadığı ağır çalışma koşullarını açığa çıkartan çok acı bir örnek olduğunu söyledi ve “Sağlık Bakanlığı bu çığlığı duysun” dedi.
Ardından basın açıklamasını Sultangazi Haseki EAH hekimlerinden, İTO Hastane temsilcisi Dr. Handan Turhan Karakuş kamuoyuyla paylaştı. Basın metninde şu görüşler ifade edildi:

“(…)Bugüne kadar 484 sağlık çalışanını kaybettik. Mesleki maruziyetimizi Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının dilinden dökülen itiraflar ile de duyduk ancak konu yasal bir hak olarak meslek hastalığı yasası talebimize geldiğinde bu sözler unutuldu. Meslektaşlarımızdan başvuru şartı ve illiyet bağı istendi. Yani bizlere pandemide “hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü” kanıtlayın dendi. Bir kere daha soruyoruz “madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi? Evde kal çağrıları yaptığınızda evde kalamayanlar olmamız illiyet bağı değil mi? En önemli korunma yöntemi maske ve mesafeyken mesleğimiz gereği koyamadığımız mesafe, yaptığımız riskli işlemler illiyet bağı değil mi? …(sayıda) Kaybettiğimiz meslektaşımız illiyet bağı değil mi?

Bugün soruyorlar hekimler neden istifa ediyor, neden emekli olmak istiyorlar, neden göç ediyorlar diye… Hekimler ölürken dahi mesleki onurları verilmediği için istifa ediyor. Ekimler birçok ülkede COVID-19 meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadığı için göç ediyor. Kısacası emeğimiz görmezden gelindiği için hekimler bu topraklarda hekimlik yapmak istemiyoruz diyorlar.

Bu gidişata dur demek için haklarımızı bir an önce istiyoruz. COVID-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep ediyoruz.
Tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istiyoruz.”

Basın metni için tıklayınız


Bu HABERİ Paylaş!