Öğrenciler Tıp Eğitimi Nasıl Olmalı? Sorusuna Cevap Aradı


  • Ocak 26, 2021
  • 1834

İstanbul Tabip Odası (İTO) Tıp Öğrencileri Komisyonu tarafından düzenlenen “Başka Bir Tıp Eğitimi Mümkün mü?” başlıklı toplantı dizisinin sonuncusu 24 Ocak 2021, Pazar günü zoom üzerinden yapıldı. “Tıp Eğitimi Nasıl Olmalı?” başlıklı üçüncü toplantı öğrenci ve öğretim üyelerinin katkı ve tartışmalarıyla ilerledi.

Toplantı pandemi sürecinde tıp eğitiminde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerle başladı. Öğrencilerin Covid-19 pozitif olmaları halinde eğitimlerinin aksamaması ve sınavlara giriş haklarının korunması konusunda fakülte yönetimlerinin gerekli adımları atması gerektiği belirtildi.

Stajyer ve intörnlerin görev sınırlarının belirlenmesi, koruyucu ekipmanların sağlanması, barınma imkanı sunulması gerektiğinde ortaklaşıldı.

Genel tıp eğitimi sürecinde öğrencilerin kendilerini edilgen hissettiğine vurgu yapıldı, yöntem mi içerik mi sorusuna cevap arandı. Katılımcılar genel olarak pratik eğitimin faydalarına değindi, kriterler hasta üzerinde somutlaştığında bilginin daha kalıcı hale geldiği vurgulandı.

Toplantıda ayrıca öğretici-öğrenci arasındaki ilişkiye değinildi. Mevcut sınav sisteminin ve değerlendirme ölçütlerinin sorunları, ülkedeki sağlık sisteminin nasıl hekimler yetiştirmeyi hedeflediği ele alındı.

Pratisyen hekimliğe bakış, uzmanlaşmanın zorunluluk olarak görülmesi, hekimliğin niteliksizleştirilmesi, hekimlerin proleterleştirilmesi tartışılan konular arasında yer aldı.

Bugüne dek yapılan 3 toplantının değerlendirmelerinin yer aldığı bir sonuç bildirgesinin hazırlanmasına karar verildi.


Bu HABERİ Paylaş!