Grip Aşısı COVID-19’a Karşı Koruyucu Olabilir mi?


  • Aralık 02, 2020
  • 2442

Influenza vaccination and hospitalizations among COVID-19 infected adults
(COVID-19 ile enfekte yetişkinler arasında grip aşısı ve hastaneye yatış)
Yang MJ, Rooks BJ, Thi Le TT, Santiago IO, Diamond J, Dorsey NL, Mainous AG.
Journal of The American Board of Family Medicine.

Koronavirüs ve İnfluenza virüsü (grip) tamamen farklı iki virüstür. Ancak bazı çalışmalar grip aşısı olanların COVID-19’a yakalanmaları halinde hastaneye yatırılma risklerinin oldukça düşük olduğunu ve hastalığı hafif atlatma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu saptamıştır.

Florida Üniversite Hastanesi sisteminde COVID-19 açısından pozitif saptanan 18 yaşın üzerindeki 2.005 hastadan oluşan geriye dönük tek merkezli bir kohort incelemesinde geçen yıl grip aşısı olmayan COVID-19 pozitif hastaların, aşılananlara göre, ortalama 2.84 kat daha fazla hastaneye yatış ve 5.64 kat daha fazla yoğun bakım ünitesine yatış riskine sahip olduğu saptanmıştır.

Hastalar ırk, yaş, cinsiyet, komorbidite gibi etmenler eşitlendikten sonra bile grip aşısı olanlar ve olmayanlar arasında hem hastaneye yatış hem de yoğun bakım ünitesine sevk oranlarının farklı olduğu görmüşlerdir. Bu eşitleme sonrasında geçen yıl grip aşısı olmayan COVID-19 pozitif hastaların, aşılananlara göre, ortalama ortalama 2.44 kat (aralık 1.68-3.61 kat) daha fazla hastaneye yatış ve 3.29 kat (aralık 1.18-13.77 kat) daha fazla yoğun bakım ünitesine yatış riskine sahip olduğunu saptanmıştır.

grip-asisi-covid-19a-karsi-koruyucu-olabilir-mi

 

Çalışmanın sonuç bölümünde yazarlar, grip aşısının potansiyel olarak orta ve şiddetli COVID-19 enfeksiyonundan koruyucu olduğunu gösterdiğini ve bu koruyucu etkinin ek hastalıklardan bağımsız olarak geçerli olduğunu belirtmişlerdir. Ancak yazarlar bu çalışma ile grip aşısının ciddi COVID-19 riskini düşürmeye neden olduğunu kanıtlamadıklarını, sadece grip aşısı ile COVID-19 arasında bir ilişki olduğunu belirlediklerini iletiyorlar.

Çalışmanın başyazarı Dr. Ming-Jim Yang ile elektronik posta yoluyla yapılan bir görüşmede Dr. Yang ‘’Grip aşısının nasıl böyle bir etkiye sahip olduğunu bilmiyoruz. Çalışmamız buna özel olarak bakmadı. Ancak mevcut bilimsel çalışmalara bakarsak, grip aşısının, kanser ve virüs bulaşmış hücreleri hedef aldığı gösterilen bir bağışıklık hücresi türü olan doğal öldürücü (naturel kiler) hücre aktivitesini artırabileceğini tahmin edebiliriz." şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Bu konuda daha detaylı ve geniş hasta sayılı analizler yapılması gerektiği açıktır.

Çalışmaya aşağıdaki linkten ulaşılabilirsiniz;

COVID_20-0528 (jabfm.org)

Doç. Dr. Necati Çıtak
İTO COVID-19 İzleme Grubu Üyesi


Bu HABERİ Paylaş!