Dr. Ahmet Akbaş ve Dr. Recep Ali Köseoğlu İçin Saygı Duruşu Gerçekleştirdik


  • Ekim 09, 2020
  • 8880

Biri daha 30 yaşında, hayatının baharında, bir diğeri ise mesleğinin en verimli döneminde iki meslektaşımız; Dr. Ahmet Akbaş ve Dr. Recep Ali Köseoğlu.

İki meslektaşımızı da birbiri ardına kaybetmenin büyük acısı içindeyiz. Dr. Ahmet Akbaş Covid-19 sonrası 14 günlük izolasyonun ardından yeniden çalışmaya başlamışken aniden hayatını kaybetti. Ölümünün Covid-19 hastalığının komplikasyonları ile ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz ve sürecin takipçisiyiz.

Dr. Recep Ali Köseoğlu ise bir süredir tedavi gördüğü hastanede Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Meslekte daha uzun yıllar hizmet edecek, şifa verecek, hastalarına derman olacak, üretecek meslektaşlarımızın birbiri ardına vefatı hem büyük bir acı veriyor, hem de yüreklerimize öfke yüklüyor. Yetkililere seslendik, sesleniyoruz: “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını koruyamıyorsunuz! Tükeniyor, ölüyoruz!”

Hem 2 meslektaşımıza sevgi ve saygımızı ifade etmek, hem de yaşadığımız bu tükenmişliğe ve kayıplara dikkat çekmek için bir saygı duruşu etkinliği gerçekleştirdik.

9 Ekim 2020, Cuma günü 12.00’de Taksim (Sıraselviler) EAH önünde yapılan saygı duruşuna Dr. Ahmet Akbaş ve Dr. Recep Ali Köseoğlu’nun çok sayıda meslektaşı ve sağlık çalışanı katıldı. Saygı duruşunda Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Çiğdem Arslan, İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Güray Kılıç, Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, İTO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Nazmi Algan, SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak ve CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker de hazır bulundular.

“Tükeniyoruz” yazılı pankartların ve kaybettiğimiz meslektaşlarımızın resimlerinin taşındığı saygı duruşu etkinliğinde ilk konuşmayı Dr. Nazmi Algan yaptı ve şunları söyledi: “Maalesef bugün çok üzücü bir sebeple bir aradayız. Bildiğiniz gibi yaklaşık 9 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle çok sayıda insanımızı kaybettik. Pandemiyle mücadelede en ön saflarda olan sağlık emekçileri ise virüs yüküne en fazla maruz kalan kesim oldu. Gerek sağlık çalışanlarından, gerek hekim arkadaşlarımızdan çok sayıda kayıp verdik. Çünkü bizler polikliniklerde, acillerle hastalarla en fazla yüz yüze olan bir meslek grubuyuz. Bize yeterli donanım, koruyucu malzeme sağlanmadı, çalışma koşullarımız istediğimiz şartlarda oluşmadı. Buna rağmen özveriyle çalışmaya devam ettik, edeceğiz. Bu bizim mesleğimiz, bunun için yemin ettik. Öte yandan iktidardan, Sağlık Bakanlığı’nın taleplerimize kulak vermesini, çalışma saatlerine düzenleme getirilmesini, verilen sözlerin tutulmasını, gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Bugün 2 arkadaşımız için buradayız. Bu hastanede çalışan Dr. Ahmet Akbaş için bir saygı duruşu planlamışken, dün öğlen saatlerinde Dr. Recep Ali Köseoğlu’nun kayıp haberiyle sarsıldık. Dr. Ahmet Akbaş yakalandığı Covid-19 sonrası 14 günlük izolasyonun ardından yeniden göreve başlamıştı ki ani bir şekilde hayatını kaybetti.

Hepimiz biliyoruz ki Covid enfeksiyonlarında geç komplikasyonlar, tromboz, kardiyak tutulum görülebiliyor, Ahmet arkadaşımızı da Covide bağlı olarak kaybettiğimizi düşünüyoruz, sürecin takipçisiyiz. Dr. Recep Ali Köseoğlu ise çocuk hastalıkları uzmanıydı ve onu da bir süredir tedavi gördüğü Covid-19 sebebiyle kaybettik. İki arkadaşımızı da sevgi ve saygıyla anıyoruz, onları unutmayacağız.”

Ardından Dr. Recep Ali Köseoğlu’nun İstanbul Tıp Fakültesi’nden sınıf arkadaşı Dr. Ümit Akyüz ve Dr. Ahmet Akbaş’ın mesai arkadaşı olan Dr. Sonay Özdemir birer konuşma yaptılar.
İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün 2 meslektaşımızı, İstanbul Tabip Odası üyesi iki arkadaşımızı uğurluyoruz. Mart ayında başlayan pandemi bizim en önemli gündemimizi oluşturuyor. Görüyoruz ki pandemi süreci iyi yönetilemiyor. Bunun bedelini toplumla birlikte bizler ödüyoruz. Bizler toplumun sağlığı için yemin etmiş, fedakarca çalışan bir mesleğin mensuplarıyız. Pandemi yönetimi konusunda yapılan yanlışları dile getirmek de bizim boynumuzun borcudur. Başından beri verilerin şeffaf şekilde paylaşılmasını, sürecin yönetiminde salgın biliminin, epidemiyolojinin gerektirdiği şekilde hareket edilmesini talep ettik. Yeniden açılma sürecinin son derece kontrollü yapılması gerektiğini dile getirdik. Ama bu sözlerimiz ne yazık ki karşılık bulmadı. Daha geçtiğimiz hafta vaka mı, hasta mı tartışmasına tanık olduk. Çelişkili açıklamalar yapılıyor. Arkadaşlarımız çok açık bir şekilde, mesleklerini icra ederken hastalanıyor ve ölüyorlar. Bu yüzden Covid-19 meslek hastalığı, iş kazası kapsamında ele alınmalı, gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır diyoruz. Bugün arkadaşlarımızın anısı önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından saygı duruşu gerçekleştirildi ve Dr. Ahmet Akbaş ile Dr. Recep Ali Köseoğlu anısına karanfiller bırakıldı.


Bu HABERİ Paylaş!