Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Rüşvet İddialarına Yanıt Vermelidir


  • Temmuz 16, 2020
  • 3173

Sağlık Bakanlığı ABD merkezli bir ilaç şirketinin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bazı kişilere rüşvet verdiği iddialarına yanıt vermelidir.

Söz konusu iddialar önce ABD basınında yer almış, daha sonra ülkemizde çeşitli basın yayın organlarında dile getirilmiş, ardından TBMM’de muhalefet milletvekilleri tarafından soru önergesi verilerek Sağlık Bakanlığı’ndan iddialara yanıt verilmesi istenmiştir.

Basında ve soru önergelerinde belirtilen rüşvet iddiasını özetleyecek olursak; ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission) belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Belgelerde AKP’li eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan 2010-2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, çok nadir görülen iki hastalığın (atipik hemolitik üremik sendrom ve paroksizmal noktürünal hemoglobinüri) tedavisinde yeri olan ve dünyanın en pahalı ilaçları arasında yer alan Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1,3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddia ediliyor.

İstanbul Tabip Odası olarak tekrar soruyoruz; ne zaman yanıt vereceksiniz? Görmedik, duymadık, bilmiyoruz diyemezsiniz. Bu iddialar korkunçtur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklama yapmalıdır.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu


Bu HABERİ Paylaş!