Gelmeyen Kalmasın!


  • Mart 03, 2020
  • 1511

 

Sağlıkta Şiddete Karşı 15 Mart 2020, Pazar günü Ankara’da düzenlenecek Beyaz Mitingle ilgili olarak İstanbul’daki sağlık emek-meslek örgütleri ortak basın toplantısı düzenledi.

3 Mart 2020, Salı günü 12.30’da İstanbul Tabip Odası (İTO) Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen basın toplantısına; İTO, İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO), İstanbul Eczacı Odası (İEO), İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), DİSK Devrimci Sağlık-İş, Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der) yöneticileri katıldı.

İTO Genel Sekreteri Osman Öztürk’ün açış konuşmasıyla başlayan basın toplantısında kurum temsilcileri tüm sağlık çalışanlarını ve sağlık sisteminin mağdur ettiği vatandaşları mitingde buluşmaya, birlikte ses vermeye çağırdı.

Yapılan konuşmalar sırasıyla şöyle oldu:

Fadime Kavak (SES Şişli Şube Eş Başkanı): “Şiddet, Sağlıkta Dönüşüm politikalarının uygulanmasıyla birlikte arttı. Resmi rakamlara göre ülkemizde her gün 31 sağlık çalışanı şiddete uğruyor. Sağlık emek-meslek örgütleri olarak bu tablonun önlenmesine yönelik önerilerimizi, taleplerimizi ne yazık ki yöneticiler duymuyor, görmüyor. Bizler biliyoruz ki bu sorunların çözülmesi biz sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmesiyle ve Sağlıkta Dönüşüm politikalarından vazgeçilmesiyle mümkün olacaktır.”

Hikmet Arısal (İDO): “Şiddetin günlük hayatın bir parçası olduğu bugünlerde dişhekimleri olarak mesleğimizi yapmakta güçlük çekiyoruz. Sağlıkta Dönüşüm ve buna bağlı performans uygulamaları zaten ağır olan mesleğimizi stresle yapar hale getirdi bizleri. SABİM ve CİMER’den yapılan şikayetler biz hekimler için bir şiddettir. Hastaların sözlü şiddeti başta olmak üzere hekim üzerinde mobbing yaratan kurumsal şiddet, fiziksel şiddete karşı gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için dişhekimleri olarak 15 Mart’ta Ankara’dayız.”

Necati Bozkurt (İVHO): “Ülkemizde oluşan bu şiddet ikliminde, şiddetin her türünün sıradanlaştığı, gerekli yasal önlemlerin alınmaması ve uygulanmaması sebebiyle toplumun her kesimin zedelendiği bir ortamdayız. Ülkemizde kadına şiddetten, çocuğa şiddete, çocuk istismarına, hayvan istismarına kadar şiddetin her türlüsünün yaşandığı bir ortam oluştu. Veteriner hekimler de diğer sağlık çalışanları gibi bu şiddetten payını alıyor ne yazık ki. Çok sayıda fiziksel, psikolojik, sözlü şiddete maruz kalıyoruz. Meslek odamıza şiddete uğrayan meslektaşlarımızdan çok sayıda yardım talebi gelmekte ama ne yazık ki şiddete karşı bizleri koruyacak bir yasal düzenleme bulunmamakta. İnsan ve hayvan hayatını, halk sağlığını korumanın bedeli şiddet olmamalıdır. Bu şiddet iklimini değiştirmek için dostlarımızla birlikte yola çıkıyoruz. 15 Mart’ta sağlıkta şiddete karşı Ankara’dayız.”

Heybet Aslanoğlu (Tüm Rad-Der): “Sağlık çalışanları dünyanın hiçbir yerinde ülkemizde olduğu gibi şiddete maruz kalmıyor. Şiddeti bu noktaya; siyasilerin popülist yaklaşımları ve Sağlıkta Dönüşüm Programının doğurduğu sonuçlar getirdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte görüntüleme hizmetleri taşeronlaştırıldı. Daha çok kar elde etmek isteyen taşeron firmalar az kişiyle daha çok iş yaptırmaya başladı. Bu da halkın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdı, bu sıkıntılar sebebiyle çalışan arkadaşlarımız sözlü, fiziki şiddete maruz kalıyorlar. TTB’nin öncülüğünde hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce Meclisten geçmesi ve gerekli adımların atılması talebiyle 15 Mart’ta Ankara’dayız.” 

Erdoğan Demir (Dev Sağlık-İş): “Asgari ücrete, güvencesizliğe mahkum edilen taşeron işçilerle birlikte 15 Mart’ta Ankara’da olacağız. Özel hastanelerde kölece çalıştırılan sağlık emekçileriyle birlikte Ankara’ya gidiyoruz. Ataması yapılmayan sağlık emekçileriyle birlikte güvenceli yaşam, insanca iş talepleriyle Ankara’da olacağız.”

Yapılan konuşmaların ardından ortak basın metnini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu okudu. Açıklamada şunlar dile getirildi:

“Sağlık emek, meslek örgütleri olarak sağlıkta şiddet son buluncaya kadar mücadele etmeye kararlıyız.

Türkiye’nin dört bir yanından gelecek sağlık çalışanlarıyla 15 Mart Pazar Günü Ankara’da Sağlıkta Şiddete Karşı Beyaz Mitingde Buluşuyoruz!

İstanbul’un bütün sağlık kurumlarından Hekim, Diş Hekimi, Eczacı, Veteriner Hekim, Psikolog, Biyolog, Hemşire, Laborant, Sosyal Hizmet Uzmanı, Diyetisyen, Sağlık Memuru, Ebe, Acil Tıp Teknisyeni, Anestezi Teknisyeni, Radyoloji Teknisyeni, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni, Onkoloji Teknisyeni, Optisyen, Fizyoterapist, Tıbbi Sekreter ve diğer ismini sayamadığımız çalışma arkadaşlarımızla, üyemiz olsun olmasın bütün sağlık çalışanlarıyla, emeklilerimizle, göreve başlatılmayan atama bekleyen genç meslektaşlarımızla ve geleceğimizi oluşturan her branştan tıp, hemşirelik, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimlik, psikoloji, sosyal hizmetler ve sağlık bilimleri öğrencisi binlerce kardeşlerimizle birlikte İstanbul’dan 14 Mart gecesi otobüslerle yola çıkıp Ankara’ya gidiyoruz.

Bizi hiçe sayanlara, bizi hedef gösterenlere karşı sesimizi, tepkimizi duyurmaya, isyanımızı haykırmaya, beyaz önlüklerimizle Ankara’yı beyaza boyamaya gidiyoruz.

Bütün sağlık çalışanlarını otobüslerdeki yerlerini ayırtmaya davet ediyoruz!

Gelmeyen Kalmasın!”

Basın metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!