Felsefe Toplantıları 44 - Delilik 2


  • Haziran 10, 2019
  • 1277

Değerli Felsefe Dostları,

Bildiğiniz gibi İstanbul Tabip Odası Felsefe toplantılarının sonuncusunda "Delilik" olgusunun felsefi ve bilimsel açıdan nasıl görüldüğü üzerine Ferda Keskin ve Saffet Murat Tura'nin çok değerli konuşmalarını ve tartışmalarını dinledik.

Foucault'nun 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıldan itibaren kapitalizmin ihtiyaçları doğrultusunda dayatılan akıl hastası, suçlu, hasta, eşcinsel gibi öznel deneyimler yoluyla, insanların Batı kültüründe özneye dönüştürülme biçimlerini nasıl analiz edip eleştirdiğini Ferda Keskin, Foucault'nun psikiyatriye getirdiği eleştirilerde haklı yanlar olsa da psikiyatriye bir bilim olarak bakışındaki eksikliği Saffet Murat Tura ayrıntılı alarak anlattılar. 

Bu yoğun, derin ve çok yönlü konuya devam etme önerimizi değerli Tura ve Keskin'in kabul etmeleri üzerine ikinci toplantımızı 17 Haziran 2019, Pazartesi akşamı yine Cağaloğlu binamızda yapmaya karar verdik. 

Tartışma ağırlıklı olmasını planladığımız toplantıya hazırlıklı gelmenizi kolaylaştırmak için toplantı videosu öncelikli olarak youtube'a* konuldu.

Soru ve katkılarınızla sizi de aramızda görebilmek dileğiyle sevgi ve saygılarımızla.

İstanbul Tabip Odası

 

Felsefe Toplantısı - 44

Felsefede ve Bilimde “Delilik” - II

 

Konuşmacılar: Ferda Keskin ve Saffet Murat Tura

Moderatör: Demet Parlar

Tarih: 17 Haziran 2019, Pazartesi

Saat: 19.00

Yer: İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binası

 

Ferda Keskin: Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Lisans, Columbia University Felsefe Bölümü'nden Master ve Doktora derecelerini aldı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde öğretim üyesi olan Keskin, aynı zamanda kurucusu olduğu Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı'nın direktörlüğünü yapmaktadır. Çalışma alanları: Michel Foucault, Etik, Toplum ve Siyaset Felsefesi, Toplum Bilimleri Felsefesi,Edebiyat ve Felsefe.

Saffet Murat Tura: 1980 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre fizyoloji üzerine çalıştıktan sonra 1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde psikiyatri uzmanlığını tamamladı. Analitik yönelimli psikoterapi üzerine çalışmalar yaptı. 1993 yılında İmago Psikoterapi Merkezi'ni kurdu. Yurt içinde ve yurt dışında bilimsel çalışmalarının yanı sıra felsefe ve politika konularında yazıları yayımlandı. Tura'nın "Freud'dan Lacan'a Psikanaliz”, "Günümüzde Psikoterapi”, "Şeyh ve Arzu”, "Histerik Bilinç”, "Madde ve Mana” "Beynin Gölgeleri” ve "Zor Problem: Bilinç” adlı kitapları bulunmaktadır.

Demet Parlar: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptı. Şu anda özel sektörde çalışmakta. 2015 yılından bu yana İstanbul Tabip Odası Felsefe toplantılarını düzenliyor.

 

*https://www.youtube.com/watch?v=T5cOA865LjA 

Saffet Murat Tura slayt sunumu için tıklayınız


Bu HABERİ Paylaş!