Karamayınları İzleme Örgütü’nün 2018 Raporu Açıklandı


  • Kasım 21, 2018
  • 1220

Karamayınlarının Yasaklanması Uluslararası Kampanyası – Misket Bombaları Koalisyonu’nun (ICBL-CMC) araştırma birimi olan Karamayınları İzleme Örgütü’nün (MONITOR) 2018 Raporu yayınlandı. İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) da bileşeni olduğu Mayınsız Bir Türkiye Girişimi tarafından raporu kamuoyuna duyurmak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. 20 Kasım 2018, Salı günü 13.00’da Taxim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısına İstanbul Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve İstanbul Hak İnisiyatifi temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Mayınsız Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, Mayın Yasağı Anlaşması’na taraf olan devlet sayısının 164’e ulaştığını belirtti. Öğreten, “2017 yılı, kara mayınları, misket bombaları ve savaş artığı patlayıcılar (ERW) nedeniyle ortaya çıkan kayıpların, istisnai bir biçimde çok yüksek rakamlara ulaştığı üçüncü yıl olmuştur. Bunun da nedeni belli ülkelerdeki halen uygulanan şiddet, çatışma ortamı ve savaşlardır” dedi.

Toplantıya İTO’yu temsilen Dr. Hakkan Hekimoğlu katıldı ve yaptığı konuşmada mayınlardan etkilenmiş, engelli hale gelmiş vatandaşların sağlık durumlarına vurgu yaptı. 

Açıklanan rapora göre, Türkiye mayın temizleme ve konuyla ilgili taahhütlerini yerine getirmekte yetersiz. Temmuz 2018 itibariyle, Türkiye’de 164 milyon metrekarelik alanda mayın bulunuyor. 3 binden fazla teyit edilmiş mayınlı arazi varken, 701 adet bölgede de mayın olduğu şüphesi var. Mayınlı alanların üzerinde yaşayan kişi sayısı ise yaklaşık 10 milyon. Raporda ayrıca, Türkiye’nin yürürlükte olan ulusal bir mayın eylem planı olmadığı, hazırlanan programların ise hayata geçirilmesinin beklendiği vurgulandı.

Rapor için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!