Sağlıkta Şiddete Karşı Beraber Mücadele Yine Kazandırdı


  • Temmuz 03, 2018
  • 2886

Değerli Meslektaşımız

Sağlık çalışanlarına şiddet ne yazık ki hız kesmiyor. Geçtiğimiz ay Samsun’dan İzmir’den meslektaşlarımıza karşı şiddet haberleri ile sarsıldık.

Ancak mücadelemiz sürüyor. Mesleki dayanışmamızın bir parçası olarak üyelerimizin şiddet davalarını hukuk büromuz ücretsiz olarak takip ediyor. Geçtiğimiz hafta ilki bir fakülte hastanesinde görevli genç bir asistan hekim, ikincisi bir özel hastanede görevli bir uzman hekim,  iki hekime şiddet davasının sonuçlandığı, saldırganlarının suçlarının cezasız kalmadığı haberlerini sizinle paylaşmıştık.

Bu süreçte bir davamız daha sonuçlandı. Yakacık Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan bir meslektaşımız,  randevusu olmayan ve kayıt açtırıp, sıra da almaksızın çocuklarını muayene ettirmek isteyen bir hasta yakınının sözlü ve fiziki şiddetine maruz kalmıştı.

Meslektaşımızın şikayeti üzerine hasta yakını hakkında açılan, hukuk büromuzun takip ettiği dava sonuçlandı: İstanbul Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın hakaret eylemi nedeniyle 10 ay hapis cezası ile, yaralama eylemi nedeniyle de 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Üstelik sanığın daha önce kasıtlı suçtan sabıkası olduğundan, hapis cezası ertelenmedi ve hüküm açıklandı. Karar kesinleştiğinde sanık, cezasını çekmek için tutuklanacak.

Art arda yaşanan sözel ve/veya fiziki şiddet olayları nedeniyle kendimizi tükenmiş ve yalnız hissedebiliyoruz. Beyaz kod süreçlerinde başhekimlikler ve kolluk kuvvetlerinin sorumlulukları yasalarla net olarak tariflenmesine rağmen, çoğu şiddet vakasında bu süreçler işletilmiyor, sürecin işletilmesi, şiddet mağduru hekimlerin bireysel çabasına kalıyor.

Sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesinde sorumluluğun, sağlık çalışanlarının sağlığının korunması ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili her konuda olduğu gibi, en başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kurum amirlerinde olduğunu bir kez daha anımsatıyoruz.

 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ve Sağlık Bakanlığı’nın 14.05.2012 tarihli “Çalışan Güvenliği Genelgesi”nin eksiksiz uygulanmasını, TTB’nin teklifi doğrultusunda Ceza Kanunu’nu değiştirilmesini, sağlık çalışanlarına şiddet suçuna verilen cezanın ağırlaştırılmasını talep ediyoruz. 

Unutmayalım, yalnız değiliz, kapısını daima çalabileceğimiz bir “odamız” var. Hakkımızı aramadığımızda, yaptığı yanına kar kalacak olan, önceden başka bir meslektaşımıza saldırmış, yargılanıp, hüküm giymiş, ama hükmün açıklaması ertelenmiş, biri de olabilir.

Meslek odamızda, beraber mücadele edelim ve iyiler kazansın, iyi hekimlik kazansın.


Bu HABERİ Paylaş!