Yangın Felaketi Eğitimli Sağlıkçılar Sayesinde En Az Hasarla Atlatıldı


  • Nisan 06, 2018
  • 3106

05.04.2018 tarihinde GOP Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’nde saat 16.00 sularında büyük bir yangın başladığı haberini alır almaz, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve tabip odası aktivistlerinden oluşan bir heyetle hastaneye gidildi.

TTB Başkanı Dr. Raşit Tükel, İTO Genel Sekreteri Dr.Samet Mengüç, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan, komisyon üyelerimiz Dr.Osman Öztürk,  Dr.Feray Kaya, Dr. Hatıra Topaklı ve Dr. Çağla Demir’den oluşan İTO heyeti yerinde gözlem ve görüşmelerde bulundu.

Geniş bir alanda meydana gelen ve hızla yayılan büyük çaptaki bu yangının can kaybı olmadan atlatılması elbette sevindiricidir. Onlarca can kaybı olabilecek bir felaketin eşiğinden dönülen bu yangın sırasında eğitimli sağlık çalışanlarının hastanenin tahliye edilmesi ve hastaların nakli sürecinde  gösterdiği yoğun çaba ve çalışmanın büyük katkısını unutmamak gerekir. Başta 32 Yoğun Bakım Hastası olmak üzere aralarında durumu ağır olan, ameliyattan yeni çıkmış, oksijen gibi yaşamsal desteğe her an ihtiyaç duyan hastaların olduğu yüzlerce hastanın can kaybı olmadan tahliye ve transfer edilmiş olması tesellimizdir. 

Kesin sebebi bilinmemekle birlikte ciddi ihmal ve hataların olduğu aşikar bu hastane yangınından çıkarılması gereken bir çok ders vardır. Çöp konteynerine atılan bir sigara izmaritinden çıktığını iddia edenler olduğu gibi, hastanenin çatı katından başladığı iddiası da bulunmakta.

Sebep ne olursa olsun yangınlar mutlaka ihmal  ve hatalar zinciri sonucu oluşur. Bu aşamada üzerinde durulması gereken konu; kim veya kimlerin hatası, kusuru, ihmali varsa bunların tüm ayrıntısıyla ortaya çıkarılması, kamuoyu ile paylaşılması olacaktır. Hastanede yapım aşamasında 2011 yılında da yangın çıkması ve bu yangının da tek cephede tüm bina boyunca kısa sürede yayılmış olması binanın izolasyon ve dış cephe tasarımında kullanılan malzemelerde yüksek tutuşma ve yanma dereceli maddelerin kullanıldığını düşündürmektedir.

Olay sırasında TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Odamız Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç  İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, GOP Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr.Savaş Öztürk’ün olduğu kriz masası ile görüşerek geçmiş olsun dileklerimizi ve görüşlerimizi paylaşmıştır.

TTB ve İstanbul Tabip Odası olarak, öncelikle hastanede görevli sağlık çalışanlarına ve tedavi gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaşanan yangında ihmali ve sorumluluğu olan tüm kişi ve mercilerin ortaya çıkarılması, gerekli soruşturma ve cezalandırmaların yapılması sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!