Felsefe Etkinlikleri 27: Karanlık, Biraz Karanlık!


  • Aralık 05, 2017
  • 1934

Sevgili Felsefe Dostları,

Aralık ayında yine 2 toplantımız var; İlk toplantımız 12 Aralık 2017, Salı akşamı olacak. Bu kez Aydınlanmayı siyasi ve felsefi boyutuyla değil sanat ve felsefe birlikteliğiyle eleştirecek bir konuğumuz var; Rahmi Öğdül.*

Rahmi Öğdül 12 Aralık “Karanlık, biraz Karanlık!” başlıklı konuşmasına dair şöyle diyor; 

“İncil’de geçen ‘Olmuş olan yine olacak. Güneşin altında yeni bir şey yok’ cümlesi epistemolojik ve ontolojik yetersizliğimizi anlatıyor. Işık altında nesneler tüm nitelikleriyle çırılçıplak duruyor ama mevcut halleriyle. Dolayısıyla ne kadar aydınlatırsanız aydınlatın, ışık altında yeni bir şey yok.

Varlıkların henüz yüzeye çıkmamış ve çıkmasıyla birlikte mevcut olanı değiştirecek gizil kuvvetleri karanlıkta saklı. Ne yazık ki karanlığımızı yitirdik. Işık altında tikel ve tümel arasına sıkıştırılmış varlıkları görüyoruz sadece; tekillikleri, farkı, oluşu göremiyoruz. Sanat tarihinde ve felsefede gizil kuvvetler alanı olarak karanlığı nasıl yitirdiğimizi ve her şeyin ‘açık ve seçik’ görüldüğü sağduyunun, makul olanın, aklın alanına nasıl kapatıldığımızı ve aklın göze dayalı aydınlık bölgesinin dışarıda bıraktığı duyumsamanın karanlık bölgesine geçiş imkânlarını konuşacağız.”

“Açık ve seçik” olana, “Aydınlık” a karşı “Karanlık”; sağduyuya, makul olana ve o çok yücelttiğimiz akla aykırı gibi değil mi? Işığın ve güneşin aydınlattığı nesnelerin ve olguların gerçeğine dair bilginin ne kadarı görünene içkin ne kadarı göremediğimiz alanda, hep korkup kaçtığımız karanlıkta gizli? Bilim kadar sanat da asıl bu alana, karanlıkta kalana uzanarak farklı olanı görmemizi, gerçekle temasımızı, gerçeği anlamamızı sağlamıyor mu? Aydınlanma'nın bize dayattığı düşünme alışkanlıklarının yanı sıra, temsiller ve gündelik dil üzerinden hayata bakışımızın eleştirisi olacak bu konusma. Açık seçik gördüğümüzü veya anladığımızı sandığımız şeyler ne ölçüde gerçeklikle örtüşüyor? Sanat görünenin ötesini anlamamıza ne kadar yardımcı?

“Görünen, gerçek olsaydı bilime gerek kalmazdı” diyen Marx'a hak vermemek mümkün mü ?

Bütün bunları ve fazlasını birlikte düşünmek ve tartışmak için bekliyoruz.

İstanbul Tabip Odası

 

“Karanlık, biraz Karanlık!”

Konuşmacı: Rahmi Öğdül

Tarih: 12 Aralık 2017 Salı

Saat: 19.00

Yer: İstanbul Tabip Odası CAĞALOĞLU Binası

 

*Rahmi Öğdül:

1960’da İstanbul’da doğdu ve yaşamını İstanbul’da öğretim görevlisi, sanat ve kültür eleştirmeni ve radyo programcılığı yaparak sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra çalışmalarını kültür, toplum, sanat, felsefe alanına kaydırdı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitiminde temel tasarım felsefesi ve beden-mekân ilişkisi üzerine, İstanbul Bilgi Üniversiteleri’nde ise “Beden Temsilleri” ve “Doğa Temsilleri” derslerini vermektedir. ‘BirGün’ gazetesinde her cuma kültür ve sanat yazıları yazıyor ve Açık Radyo’da on beş günde bir pazartesi günleri yayınlanan ‘Yolgeçen’ adlı bir kültür, sanat programı hazırlayıp sunuyor.

13-18 Mart 2012’de, 22 sanatçının katılımıyla Beyoğlu, PASAJist’te gerçekleştirilen “Cockaigne, Bolluk… Şimdi!” başlıklı serginin, Ali Şimşek ile birlikte küratörlüğünü üstlenmiştir. TÜYAP Artist 2016 Sanat Fuarı’nda “Sizi Çok Formsuz Gördüm!” sergisinin küratörlüğünü yapmıştır.  Ayrıca bir semt monografisi olan “Cerrahpaşa, Yedinci Tepe” (Heyamola Yayınları, 2010) başlıklı kitabı, Süreyyya Evren ile birlikte yazdıkları “Bağbozumları, Kültür, Politika ve Gündelik yaşam Üzerine” (Stüdyo İmge yayınları, 2002) ve derledikleri “Başka Bir Dünya Mümkün” (Stüdyo İmge Yayınları, 2002) başlıklı kitapları da bulunmaktadır. Aralarında Rudolf Arnheim’ın “Görsel Düşünme” (Metis Yayınları), Andrew Ballantyne’in “Mimarlar için Deluze ve Guattari” (YEM), Philip Goodchild’ın “Deleuze ve Guattari /Arzu Politikasına Giriş” (Ayrıntı Yayınları) kitaplarının da bulunduğu çok sayıdaki kitabı İngilizceden Türkçeye çevirmiştir. Çalışmalarını, bedenin ve doğanın toplumsal ve sanatsal tarihi, toplumsal cinsiyet, queer kuramı, kültürel çalışmalar üzerinde sürdürmektedir.

 

Felsefe Etkinlikleri 15: Bedenin Coğrafyası Somatografya https://www.istabip.org.tr/videoizle.php?ID=48

Felsefe Etkinlikleri 21:”Sizi Çok Formsuz Gördüm” Sanatta ve Felsefede Form Sorunu https://www.istabip.org.tr/videoizle.php?ID=67

 

 


Bu HABERİ Paylaş!