GDO’suz Yaşam için Gıda Şenliği’ndeydik


  • Ekim 16, 2017
  • 1864

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Kadıköy Kent Konseyi tarafından Özgürlük Parkında 14-15 Ekim 2017 tarihlerinde Gıda Şenliği düzenlendi.

Kadıköy Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu, Kadıköy Belediyesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Yeryüzü Derneği, Buğday Derneği, Fikir Sahibi Damaklar, Fenerbahçe Permakültür Bahçesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Tüketiciyi Koruma Derneği ve İstanbul Tabip Odası  işbirliğinde yapılan etkinlikte gıda ile ilgili atölye çalışmaları yapıldı.

İki gün süren çalışmalarda Sağlıklı Gıdaya Erişim, Gıda Güvenliği  ve GDO’lar, Gıdayla Bulaşan Hastalıklar başlıklarıyla ilgili panel ve forumlar düzenlendi.

Kadıköy Belediyesi, TMMOB, Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, TÜKODER’ in yer aldığı panel ve forumlarda Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melahat Cengiz de konuşmacı olarak yer aldı. 15 Ekim 2017 Pazar günü yapılan Gıda Güvenliği ve GDO konulu panele konuşmacı olarak katılan Dr. Melahat Cengiz; “ üretimden tüketime kadar geçen sürecin çok önemli olduğunu, bu süreçte fiziksel kimyasal ve biyolojik risk analizlerinin yapılmasını, aksi durumda gıda kaynaklı hastalıkların insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşabileceğini” vurguladı.

Ayrıca beslenme ile ilgili sorunlar içinde gıda güvencesi ve gıda güvenliği ile ilgili sorunların kaygı verici boyutta olduğu belirtilen panelde konuşmacılar;  gıdayla bulaşan hastalıkları önlemede çiftlikten çatala uzanan süreçte korunma ve kontrol açısından büyük oranda devletin yükümlülükleri  olduğunu, gıda üretim ve dağıtım tesislerinin HACCP ( Kritik Kontrol Noktası Tehlike Analizi) kurallarına uyulması için Gıda Tarım Bakanlığı’nın etkin denetim sağlamasının  ve caydırıcı cezalar uygulamasının şart olduğunu, tüketicilerin  de duyarlı davranarak  öncelikle bozuk/ küflenmiş/ ambalajı bozulmuş/ sertifikasız ürünlerin alımından  sakınmasının önemini belirttiler.

Odamız standında yer alan hekimler; güvenli beslenme için 5 anahtar olan temizliğin, pişmiş ve çiğ gıda ayrımının, pişirme sıcaklığının, gıdaların uygun ısı ve sürelerde saklanmasının, temiz su ve temiz malzeme kullanılmasının gereğini ziyaretçilere anlattılar.


Bu HABERİ Paylaş!