Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur


  • Ocak 24, 2017
  • 3789

İstanbul Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı panel 21 Ocak 2017, Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Panelin moderatörlüğünü Dr. Hatıra Topaklı yaparken, konuşmacılar Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Nilay Etiler ve Dr. Mehmet Şerif Demir oldu. İlginin yoğun olduğu panel moderatör Dr. Hatıra Topaklı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Topaklı konuşmasında; " Halk sağlığının günümüz koşullarına denk gelen tanımı sanırım savaş karşıtı olmak ve barışı savunmak olmalı. Savaş bir ölüm makinesiyken, hekim olarak buna karşı durmamak, barışı savunmamak kabul edilemez. Hangi pandemi bu kadar genç insanın, çocuğun, insanlık onurunu yok sayan şartlarda ölümüne sebep olabilir? Ki zaten savaşların dolaylı sonuçlarından salgın hastalıklar, barınma sorunu, göç, yetersiz beslenme gibi durumlar da ölümlere sebep olabilmektedir. Aslında kısa bir süreliğine yetersiz de olsa bir barış ortamı yaşamak üzereydik. Birkaç yıl öncesine dair videolara, yaptığımız işlere dönüp baktığımda bugünden ne kadar uzak olduğunu, o zamanlar azıcık barış umuduyla bile dünyamızın bugüne göre ne kadar aydınlık, yaratıcı ve umut dolu olduğunu farkediyorum. Bugün en temel insan haklarının bile ortadan kalktığı, ölümün kolgezdiği, sadece tanık olanaların bile ruhsal açıdan son derece travmatize olduğu savaş ortamının toplumu nasıl etkilediğini ve acil barış ihtiyacımızı konuşacağız" dedi.

Açılışın ardından ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı vatandaşların adalet kavramı ve duygusunun ortadan kaldırıldığı bir ülkede yaşamaya zorlandıklarını dile getirdi ve “Savaş eril bir duruştur. Bu erilliği savaş aletleri ile hep gözümüze sokmaya çalışıyorlar” dedi ve savaşın bir kavramdan ziyade aynı zamanda kapitalizmin en büyük aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti. Savaş ve halk sağlığı sorumluluğu konusunda TTB'nin yıllar içinde oluşturulmuş deneyimini paylaştı.

Prof. Dr. Nilay Etiler ise yaptığı konuşmada, savaşların ülke içerisindeki çatışmalara dönüşerek yaşandığını dile getirerek, dünyada en çok silah ithal eden ülkeler arasında Türkiye’nin 6'ıncı sırada olduğu bilgisini verdi. Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Etiler, savaştan en çok etkilenen kesimin çocuklar, kadınlar ve yerinden edilmiş kişiler olduğunu söyledi. Sağlıkçıların insan hakları açısından sorumlulukları olduğunu dile getiren Dr. Etiler, bu sorumlulukları da halk sağlığı hizmeti sunmak, çevreye etkilerini ölçmek ve bunlara dair çalışmalar yapmak olarak sıraladı.

Son olarak Dr. Mehmet Şerif Demir ise, özellikle son 2 yıl içinde yaşanan çatışmalı süreçte yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anarak konuşmasına başladı. Dr. Demir, hekimler olarak sağlık yaşam koridoru oluşturmak amacıyla bölgeye gitmek istediklerini ve giden gruba da soruşturmalar açıldığı bilgisini verdi ve hekimler olarak savaşı ve ölümü değil ona karşı yaşamı savunmaları gerektiğini dile getirdi. 

Panel katılımcıların soruları ve katkılarının alınmasıyla sona erdi.

 

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!